in

MARČANA proslavila Dan općine i 30. rođendan: Laureati nogometni klubovi Marčana i Arne Peruški

Laureati Općine Marčana u 2023. godini

U čast obilježavanju 30. rođendana i Dana općine Marčana nedavno je održana svečana sjednica na kojoj su sudjelovali brojni uzvanici. Sjednica je održana u novom vrtiću, a goste su pozdravili uz prigodne govore predsjednik Općinskog vijeća Denis Diković i načelnik Predrag Pliško, koji je prisutne upoznao sa svim dostignućima općine u prošloj godini i planovima za 2023. godinu. 

Foto Općina Marčana
Foto Općina Marčana

Najsvečaniji trenutak bila je dodjela Nagrada Općine Marčana za 2023. koje su dobili nogometni klubovi Marčana i Arne Peruški. NK Marčana nagradu je dobio za uspješan rad na poticanju i promicanju nogometa te za  iznimne sportske rezultate ostvarene u natjecateljskog sezoni 2021./2022. u sklopu 3. županijske nogometne lige i osvajanja prvog mjesta i plasmana u 2. županijsku nogometnu ligu. NK Arne Peruški nagradu je zaslužio za uspješan rad na poticanju i promicanju nogometa te za  iznimne sportske rezultate ostvarene u natjecateljskog sezoni 2021./2022. u sklopu 2. županijske nogometne lige i osvajanja prvog mjesta.

Dan općine prilika je da se podsjeti na realizirane projekte u svim društvenim sferama. O tome je govorio načelnik Pliško, istaknuvši da se mnogo uložilo u komunalnu infrastrukturu, posebice u asfaltiranje i uređenje cesta, proširenje nogometnog igrališta i zaobilaznice u Peruškima, izgradnju i rekonstrukciju vodovodne mreže od Prodola do Taškerovih Dvori, a posebno je izdvojio izgradnju reciklažnog dvorišta.

“Uskoro će biti završena izrada dokumentacije izvanrednog održavanja državne ceste D66 kroz naselje Marčana uz izgradnju nogostupa. Početak gradnje mogao bi započeti krajem ove godine ili početkom sljedeće godine. Također, izradili smo dokumentaciju izvanrednog održavanja županijske ceste 5119 od place u Krnici do nogometnog igrališta uz izgradnju nogostupa. Početak ovog zahvata planiramo započeti ove godine. Ovih se dana očekuje puštanje u rad pročistača u Loboriki čime će kanalizacija u tom naselju biti u funkciji. Ove godine kreće i izgradnja pročistača u Marčani i nastavlja se gradnja kanalizacije u Loboriki, kazao je načelnik.  

Pliško nije mogao ne spomenuti jedan od većih problema koji muči to područje, a to je bespravna gradnja. No, kao pozitivno izdvoji oje porast turističkih noćenja za 12 posto u odnosu na lani. Naveo je da je Općina povećala sufinanciranje dječjih vrtića kojima nisu osnivači.  Općina financira učitelje u produženom boravku u svim školama na području općine, a povećane su i stipendije za studente.

-Na dva nogometna igrališta započela su ili će započeti radovi na proširenju i obnovi travnjaka odnosno navodnjavanju. Za igralište u Marčani očekujemo dobre vijesti iz Ministarstva turizma i sporta na ograđivanju i navodnjavanju travnjaka. U Kujićima je postavljena nova ograda dok u Peruškima još imamo posla na proširenju igrališta. Planiramo dobiti sredstva za financiranje izrade projektne dokumentacije za izgradnju sportske dvorane u Krnici, a naručili smo izradu projektne dokumentacije za sportski centar Mandalena u Marčani, naglasio je Pliško. 

Ovih dana pokreću i izradu projektne dokumentacije za obnovu i izgradnju poduzetničkog inkubatora Marčanka, čime bi prostor u vlasništvu Općine u poslovnoj zoni izgradili 100% i stvorili preduvjet  otvaranja zanatskih radionica, zaključio je načelnik Pliško, zahvalivši se svima koji su im pomogli i pomažu im i dalje u ostvarenju njihovih projekata.

Bez vode 24. travnja dio Općine Kaštelir-Labinci

Ilustracija - Foto MUP

Radari u Istri u nedjelju 23. travnja 2023.