in

Miletić upriličio prijem za 154. brigadu Hrvatske vojske u povodu 30. godišnjice ustroja

Foto Istarska županija

1. prosinca 1991. godine, u Pazinu je formirana 154. brigada Hrvatske vojske, a koju su popunjavali vojni obveznici iz Pazina, Poreča, Umaga i Buzeta. Povodom ove značajne obljetnice, istarski župan Boris Miletić i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac upriličili su danas prijem za predstavnike triju udruga proizašlih iz 154. brigade. Prijemu su tako prisustvovali Mato Gavrić i Alen Belišće, članovi Udruge hrvatskih branitelja 154. Umag; predsjednik Josip Šiklić, dopredsjednik Livio Lanča i članovi Upravnog odbora Denis Beletić i Nazario Šestan iz Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Pazinštine; te predsjednik Miro Sošić i članovi Ante Restović i Milorad Knezoci iz Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata RH – ogranak Poreč.

Župan Miletić je, tom prilikom, podsjetio na doprinos 154. brigade HV-a u procesu stvaranja moderne i slobodne hrvatske države, podsjetivši da je 2016. godine Brigadi dodijeljeno najveće županijsko priznanje – Grb Istarske županije, kako bi se i na taj način vrednovao njihov angažman u Domovinskom ratu.

– Ponosni smo na vaš ratni put, kao i na onaj 119. brigade HV-a, koji je bio čist i bez mrlja. Ne smijemo zaboraviti da se za slobodu, koju danas imamo, moralo izboriti oružjem i zato ju nikad ne smijemo uzimati zdravo za gotovo i o tome moramo učiti naše mlade. Iako na našem području nije bilo ratnih sukoba, Istra je dala svoj veliki doprinos u vidu odaziva na ratišta diljem Hrvatske, a posebno u prihvaćanju izbjeglica i prognanika. Stoga, i ovom prilikom želim istaknuti da je odaziv na mobilizaciju u Istri bio najviši u Hrvatskoj, poručio je istarski župan.

Kako je najavio Josip Šikilić, ove subote, 4. prosinca, u Pazinu, održat će se svečanost povodom obilježavanja 30. obljetnice 154. brigade Hrvatske vojske, s početkom u 10:00 sati, kada je predviđeno polaganje vijenaca na središnjem križu gradskog groblja „Moj mir“. Uslijedit će misa zadušnica za poginule i preminule branitelje u župnoj crkvi Sv. Nikole, te svečana sjednica Organizacijskog odbora u Spomen domu, a zbog epidemiološke situacije, odustalo se od većeg okupljanja.

Prisutni su izrazili zadovoljstvo što je prijem kod župana upriličen baš na dan kada je formirana 154. brigada, a u razgovoru su predstavili aktivnosti svojih udruga.

Izvor Istarska županija Kabinet župana

ines kapitanj

Maloljetna Umažanka pronađena

sjedište općina vižinada foto tanja kocijančić

U tijeku javna rasprava o prijedlogu novog UPU-a Vižinada sjever