in

MUP upozorava bicikliste kojih je sve više u prometu

Ilustracija - Foto Policijska uprava istarska

Lijepo vrijeme na prometnice će izmamiti i velik broj biciklista pa policija poziva  bicikliste na poštivanje prometnih propisa, a ostale sudionike na povećani oprez

S obzirom na sve bolje vremenske uvjete, na istarskim prometnicama očekuje se veći broj biciklista. Budući da su vozači bicikla jedna od najugroženijih skupina u prometu, Policijska uprava istarska poziva ih da vode računa o svojoj sigurnosti i da poštuju prometne propise, ali isto tako poziva i ostale sudionike u prometu, pogotovo vozače automobila i motocikla, da povećaju oprez i uvažavaju bicikliste u prometu, te u nastavku donosimo nekoliko savjeta.

Uvijek nosite kacigu!

Bez obzira što zaštitna kaciga obavezno propisana za osobe mlađe osobe od 16 godina, preporučujemo da i ostali vozači koriste zaštitne kacige namijenjene za vozače bicikala, obzirom da su kod pada vozača bicikla, ili pak sudjelovanja u prometnoj nesreći, najčešće ozljede glave vozača bicikla, koje su određenim slučajevima dovele i do smrtne posljedice vozača bicikla.

Pridržavajte se prometnih pravila!

 • Bicikl je vozilo i vi ste vozač. Sva prometna pravila odnose se i na vas!
 • Poštujte prometne znakove, semafore i sva prometna pravila i signale baš kao što biste činili da vozite automobil! 
 • Potpuno se zaustavite kod znaka stop i crvenog svjetla na semaforu.
 • Vozite se u smjeru kojim se kreću i ostala vozila!
 • Vozite se po biciklističkim stazama ili trakama kado god možete.  Ukoliko one ne postoje, vozite se po kolniku, što bliže desnom rubu!
 • Kada prelazite cestu na mjestu semafora i preko ”zebre” bez označene biciklističke staze, siđite s bicikla te ga ručno gurajte.

Budite vidljivi!

Vozačima je ponekad teško primijetiti biciklista zbog njegove veličine.  Zbog toga je za biciklistu  važno  da ga uoče drugi sudionici u prometu. Bilo da se vozite danju ili noću, preporučljivo je nositi reflektirajuću  odjeću i svijetle boje te kacigu jarkih boja. Možete nositi i nešto što reflektira svjetlo (reflektirajuće trake i sl.).

Reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću obavezni ste nositi kad god se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, noću te danju u slučaju smanjene vidljivosti.

Pripazite da vaš bicikl ima propisano osvjetljenje!    

U sumrak, zoru, noću te  danju u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.

Osim rasvjete, nužno je imati i netrokutaste katadioptere (tzv. mačje oči) crvene boje na stražnjoj strani bicikla te po jedan katadiopter žute ili narančaste boje na svakoj strani pedale s prednje i stražnje strane kako biste bili lakše uočljivi ostalim vozačima.

Budite predvidljivi i signalizirajte!

 • Neka vaše namjere budu jasne svim sudionicima u prometu.
 • Vozite na način da ostali sudionici u prometu ne moraju naglo reagirati na vaše pokrete. 
 • Pogledajte iza ramena prije skretanja
 • Signalizirajte skretanje na način da ispružite jednu ruku ulijevo ili udesno, ovisno na koju stranu želite skrenuti.
 • Kod skretanja ili nekog drugog manevra uspostavite s drugim vozačima kontakt očima kako biste bili sigurni da su vas uočili.

Mislite unaprijed!

Predvidite što će vozači, pješaci, drugi ljudi, životinje ili biciklisti učiniti sljedeće. Pazite na pukotine i rupe na cestama, stakla, lišće i pse.

Pazite na parkirane automobile kako se ne bi slučajno otvorila vrata što je izuzetno opasno za bicikliste.

Pazite na djecu! 

Kad vozite djecu, budite posebno oprezni. Djeca moraju sjediti u pravilno postavljenoj sjedalici za djecu, uz obavezno korištenje kacige.

I ne manje važno:

 • Uvijek se vozite sami na biciklu osim ako bicikl ima više od jednog sjedala.
 • Nikada nemojte voziti bez ijedne ruke na upravljaču.
 • Nemojte nositi ništa što može narušiti vašu ravnotežu dok se vozite.
 • Nemojte koristiti slušalice audio prijenos zvuka. Äko je volumen potpuno stišan, još uvijek ne možete dobro čuti zvukove vozila u blizini.
 • Ukoliko se na istom putu nađete s dva ili više vozača bicikala, krećite se jedan iza drugoga.
 • Nemojte voziti bicikl pod utjecajem alkohola ili droga!

Policijska uprava istarska želi svim vozačima bicikla sigurnu vožnju, zaključuje se u njihovom priopćenju.    

Foto Policijska uprava istarska

U prometnoj kontroli uhvatili 22-godišnju dilericu droge. Pokušala pobjeći policiji

Foto di Claudia Stekelenburg da Pixabay

“PRALI” NOVAC – Od ilegalne prodaje steroida kupovali nekretnine po Istri i Kvarneru