in

MUP upozorava vozače. Pripremite se za zimske uvjete i ne zaboravite zimsku opremu

Ilustracija - Foto Policijska uprava istarska

Policija poziva vozače da se pripreme za moguće zimske uvjete u unutrašnjosti Istre te da ne zaborave na zimsku opremu ako kreću na put

Budući da je tijekom dana najavljeno pogoršanje vremena, odnosno susnježica i snijeg u unutrašnjosti Istre, policija upućuje vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, kao i da ne kreću na put bez zimske opreme.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje kako je zimska oprema obavezna u trenutku kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu. Za vozače koji sudjeluju u prometu bez zimske opreme, kada je to zakonom određeno, propisana je novčana kazna od 130 eura.

Novčanom kaznom u iznosu od 660 do 1.990 eura kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 190 do 660 eura i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Što se smatra zimskom opremom?

Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti propisano je da se zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3.5 tona, smatraju se zimski pneumatici na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm na svim kotačima i s lancima za snijeg ili uređajima namijenjenima za povećanje učinka prianjanja kotača za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće, koji se postavljaju na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija je najveća dopuštena masa veća od 3.5 tona, smatraju se zimski pneumatici na pogonskim kotačima ili lanci za snijeg ili uređaji namijenjeni za povećanje učinka prianjanja kotača za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće, koji se postavljaju na pogonske kotače. 

Zimskom opremom autobusa smatraju se zimski pneumatici na pogonskim kotačima ili lanci za snijeg ili uređaji namijenjeni za povećanje učinka prianjanja kotača za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće, koji se postavljaju na pogonske kotače.

Lanci za snijeg i uređaji namijenjeni za povećanje učinka prianjanja kotača za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće moraju biti tipno odobreni. Pneumatici na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po obliku šara gazne površine, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske/ljetne) konstrukciji (radijalne/dijagonalne i sl.) te marki/tipu.

Kategorija M: osobni automobili i autobusi, motorna vozila za prijevoz osoba s najmanje četiri kotača

Kategorija N: teretni automobili, motorna vozila za prijevoz tereta s najmanje četiri kotača

Zimski pneumatici označeni su oznakama:  M+S, M.S., M&S i 3PMSF.

Povećajte oprez i putujte sigurno!

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu, policija poziva sve sudionike u prometu na opreznu vožnju te poštivanje propisanih ograničenja i zabrana, a u slučaju stvaranja prometnih gužvi, na toleranciju prema ostalim sudionicima u prometu. Donosimo nekoliko savjeta za sigurnije putovanje:

  • prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama,
  • obavezno vozilo očistite od naslaga snijega i leda na svim staklima (nečista i zaleđena stakla povećavaju “mrtve kutove”),
  • provjerite ispravnost svjetala i ostale signalizacije, stanje akumulatora, vanjska i unutarnja vozačka zrcala (retrovizore), gume i opremu vozila, promijenite istrošene metlice brisača, gorivom potpuno napunite rezervoar te izbjegavajte vožnju na rezervi,
  • vodite računa da se lanci za snijeg proizvode prema veličinama (dimenzijama) pneumatika – prije polaska na put barem jednom probajte postavljanja lanaca za snijeg na vaše vozilo,
  • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti,
  • poštujte ograničenje brzine (zakonska ili ona postavljenom dinamičkom prometnom signalizacijom),
  • pri vožnji u kolonama povećajte razmak između vašeg i vozila ispred vas imajući na umu duži zaustavni put,
  • izbjegavajte nagla kočenja, nagla okretanja kotača upravljača te pretjecanja,
  • pri temperaturama ispod nula stupnjeva na određenim mjestima (usjeci, mostovi, vijadukti, nadvožnjaci), dolazi do pojave „ledene zasjede“, zbog toga na tim mjestima budite još oprezniji,
  • ukoliko ipak dođe do prometne nesreće, mjesto događaja odmah osigurajte da bi otklonili nove opasnosti te žurno pozovite policiju na 192! 

Izvor Policijska uprava istarska

Foto Gradska knjižnica Poreč

POREČ: Bibliokombi kruži po naseljima i nosi knjige čitateljima

Foto HTZ - Sajam u Stuttgartu

Hrvatska na sajmu u Stuttgartu: Nijemci će u 2024. realizirati oko 70 milijuna putovanja