in

MUP za 53 milijuna kuna kupuje nove radare – moći će snimiti sve prekršaje

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) danas je sa Zajednicom gospodarskih subjekata potpisalo okvirni sporazum za nabavu uređaja za mjerenje brzine, kojim će u sljedeće tri godine broj takvih uređaja biti povećan za dva i pol do tri puta, što bi trebalo doprinijeti povećanju razine sigurnosti prometa na cestama, javlja portal Riječanin.hr.

„Zadnji pokušaj koji je MUP radio na planu modernizacije, posebice mjernih uređaja propao je 2015., a mi smo ga kao i većinu drugih stvari priveli kraju”, rekao je nakon potpisivanja ugovora ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Novac za provedbu gotovo 53 milijuna kuna vrijednog ugovora osiguran je iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a potpisan je na razdoblje od tri godine. Za svaku godinu precizirano je koliko će uređaja biti postavljeno, a u končanici će broj uređaja za mjerenje brzine povećati za dva i pol do tri puta.

Policija trenutno raspolaže s 26 fiksnih kamera, a potpisanim ugovorom će nabaviti 75 novih kamera. Ugovorom je predviđena i nabavka 50 fiksnih i 100 ručnih lasera za mjerenje brzine. Osim što mjere brzine kretanja, uređaji će koristiti i za utvrđivanje drugih prekršaja kao što je korištenje mobitela i nekorištenja pojasa u vožnji.

U sljedećoj godini dodatni iskorak bit će učinjen i automatizacijom podataka, što znači da će onog trenutka kad se na radarskoj slici snimi vozača u prekršaju, slika automatski biti vidljiva u središnjem centru gdje će se odmah pisati i kuvertirati prekršiteljeva prijava. Po ministrovim riječima to će ubrzati proces i podići izvjesnost ‘penalizacije’ koja doprinosi podizanju prometne kulture, objavio je Riječanin.hr.

invalidska kolica

Policija naplatila 16 kazni zbog parkiranja na mjestima za osobe s invaliditetom

Ovo su dočeci Nove godine na otvorenom diljem Istre