in

MUP za utorak najavio akciju kontrole pojasa i nepropisne uporabe mobitela

Foto: MUP

Kako bi se povećala sigurnost i smanjilo stradavanje svih sudionika u prometu, Postaja prometne policije Pula će u utorak, 5. srpnja od  8 do 13 sati, provesti prometnu akciju ”Kontrola korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela”.

Uz brzinu i alkohol, uporaba mobitela tijekom vožnje i nekorištenje sigurnosnog pojasa glavni su uzročnici prometnih nesreća s najtežim posljedicama. Tijekom prvih šest mjeseci 2022. djelatnici Postaje Prometne policije Pula utvrdili su ukupno 1.124 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, te 1.798 prekršaja uporabe mobitela tijekom vožnje što je za 13 % prekršaja više nego u istom razdoblju u 2021. godini.

Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila.  Korištenje ugrađenih sigurnosnih pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima. Dok su sigurnosni pojasevi namijenjeni odraslim osobama, djecu treba prevoziti u posebnim sigurnosnim sjedalicama (dječjim autosjedalicama), odnosno postolju.

Osim nekorištenja pojasa, posljednjih nekoliko godina kao jedan od glavnih uzročnika stradavanja u cestovnom prometu, javlja se i distrakcija, najčešće zbog korištenja mobitela i drugih uređaja tijekom vožnje. Naime, mobitel ometa vozače i odvraća im pozornost s ceste, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija. Vozači koji koriste mobitele tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja nekih informacija u prometu, poput znakova i drugih vozila.

Policija poziva vozače da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom te da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku, objavila je istarska policija 4. srpnja 2022.

Foto Slavko Ledić

VIŽINADA: Njemačka diplomatkinja organizirala Art Circle Residence – Europe Connect

SV. LOVREČ: KAF poziva na na fotonatječaj “PhotoCity 2022.”