in

Na Učki počela gradnja Visitor centra vrijednog 50 milijuna kuna

U Parku prirode Učka svečano je obilježen početak radova na izgradnji Centra za posjetitelje Poklon, središnjeg dijela 50 milijuna kuna vrijednog EU projekta Učka 360°. Centar će se realizirati rekonstrukcijom i prenamjenom stare gospodarske zgrade u moderan višenamjenski objekt s interpretacijskim, edukacijskim, turističkim i administrativno upravnim sadržajima.

Na Učki počela gradnja Visitor centra vrijednog 50 milijuna kuna
Foto: ids-ddi.com

– Učka nas definitivno spaja, a ne razdvaja što dokazuje i ovaj projekt. Istarska županija je to prepoznala prije puno godina i zato smo jedni od udjelničara budućeg velikog projekta Žičare. Do tada u Parku prirode Učka treba stvoriti sadržaje koji će privući ljude da tu dolaze. Visitor centrom počinje se realizirati jedna kockica u mozaiku sadržaja, istaknuo je istarski župan Valter Flego prilikom svečanosti dodajući kako će za nekoliko godina Učka biti prepoznata puno, puno šire od Istarske i Primorsko-goranske županije.

– Siguran sam da će realizacija ovog projekta donijeti još jedan novi magnet svima onima koji vole Učku, da dođu da je posjete, da taj biser koji visi nad Kvarnerom i Istrom bude još atraktivniji za one koji vole prirodu, kazao je, pak, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Planirani rok za dovršetak građevinskih radova na ovome objektu je 16 mjeseci. Nakon rekonstrukcije zgrade krenut će se s unutarnjim uređenjem i opremanjem Centra za posjetitelje koji uključuje uređenje interpretacijskog postava, opremanje dvorane za edukaciju, opremanje suvenirnice, uređenje i opremanje caffe bara te uređenje uredskih prostorija i prezentacijske dvorane.

Završetak cijelog projekta očekuje se 2020. godine. Osim samog unutarnjeg uređenja, predviđeno je i uređenje vanjskog prostora na kojem će se, između ostalog, nalaziti i punionica za električna vozila te igralište za djecu. Građevinski dio radova vrijedan 15,8 milijuna kuna s PDV-om, a u zgradi nekadašnjeg peradarnika, uz Centar za posjetitelje svoje će mjesto naći i uredi za potrebe Javne ustanove Park prirode Učka.

Projekt Učka 360° pokrenuli su Javna ustanova Park prirode Učka s partnerima Općinom Kršan i Udrugom Biom, a njime su predviđeni izgradnja i opremanje Centra za posjetitelje Poklon te još četiri objekta. Radi se o volontersko-informacijskim centrima u Rovozni, Podmaju i Lovranskoj Dragi te interpretacijskom centru u nekadašnjoj školi Šušnjevica, kao i razvoju inovativnih programa temeljenih na prirodnoj i kulturnoj baštini te unaprjeđenje i proširenje postojećih edukativnih programa PPUčka.

 Ukupna vrijednost projekta je 49,9 milijuna kuna. Projekt sufinanciraju Europska unija s 32,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3,4 milijuna kuna.

Poreč: Unovčio tuđi dobitak na kladionici

Poreč: Unovčio tuđi dobitak na kladionici

Poreč: U Žatiku stiže 1.600 ptica na ornitološko prvenstvo Hrvatske

Poreč: U Žatiku stiže 1.600 ptica na ornitološko prvenstvo Hrvatske