in

Načelnik istarske policije Klabot: ”Tražimo poštene mlade ljude koji su spremni pomagati, čuvati i štititi”

Foto Policijska uprava istarska

Ministarstvo unutarnjih poslova nudi brojne pogodnosti tijekom školovanja, a sve koji završe čeka siguran posao

Sportski centar Mirna, popularni Pattinaggio, bio je danas mjesto okupljanja velikog broja mladih koji su u druženju s policijskim službenicima saznati nešto više o tome što sve policijski službenici rade i kakvu opremu koriste u svom radu.

”Provodimo ovu kampanju kako bismo približili policijski poziv mladima iz Istre i kako bismo ih potaknuli da nam se pridruže, obuku policijsku odoru i postanu dio našeg tima. Budući da ovakve promotivne aktivnosti, poput Dana otvorenih vrata, provodimo posljednjih nekoliko godina, vidi se pomak na bolje. Imamo veći broj kandidata iz Istre nego prije, ali još uvijek to nije ona brojka koju bismo željeli”, rekao je načelnik policijske uprave Alen Klabot i istaknuo kako je policijski poziv humano i časno zanimanje. ”U potrazi smo za poštenim mladim ljudima koji su spreman pomagati, štititi i čuvati slabije. Ovdje smo za građane, njima na usluzi i toga uvijek moramo biti svjesni”, naglasio je Klabot.

Policijski službenici za građane su pripremili brojne pokazne vježbe. Demo tim temeljne – prometne -granične policije prikazao je kako sigurno rukovati pištoljem i puškom u različitim situacijama, dok je demo tim interventne policije pokazao kako privode opasne počinitelje kaznenih djela, koje sve zahvate samoobrane koriste i kako rukuju palicom tonfom. Također su izveli i zajedničku vježbu s Jiu-jitsu klubom Lotus iz Pule i europskim prvakom U21 +94kg Mateo Matteonijem. Najveće oduševljenje okupljene djece izazvala je vježba četveronožne inspektorice Belle koja je pokazala kako uspješno otkriva drogu sakrivenu u torbi. Budući da je Dan otvorenih vrata primarno namijenjen mlađim osobama koje žele postati policajci, svi zainteresirani mogli su isprobati i postavljeni poligon te provjeriti svoju razinu tjelesnih i motoričkih sposobnosti potrebnih za upis u policijsku školu.

Ministarstvo unutarnjih poslova ima raspisana dva natječaja kojim traži buduće policajke i policajce. Jedan je namijenjen osobama koje nisu starije od 28 godina i završile su srednju školu, a riječ je o Programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka. Drugi natječaj namijenjen je mladima koji nisu stariji od 19 godina i završili su prva dva razreda srednje škole u četverogodišnjem trajanju, a riječ je o upisu učenika u III. razred srednje Policijske škole ”Josip Jović”.

U oba programa školovanja polaznicima i učenicima osigurani su smještaj i prehrana, odora i sportska oprema, knjige i školski pribor, mjesečna naknada za osobne potrebe i dodatno osiguranje. Srednjoškolci koji pohađaju školu imaju pravi i na besplatnu autoškolu B kategorije. Na Policijskoj akademiji ”Prvi hrvatski redarstvenik” polaznicima se nude i brojne izvannastavne aktivnosti, a profesionalni sportaši  mogu nastaviti trenirati i sudjelovati na natjecanjima te u tome imaju punu podršku Ministarstva unutarnjih poslova.

Sve koji završe školovanje čeka siguran posao. Osim mogućnosti napredovanja u službi, policajci i policajke imaju i mogućnost nastavka međunarodne karijere u nekima od institucija s kojima hrvatska policija surađuje, kao što su Frontex i Europol tako da se mogu profesionalno razvijati i u tom smjeru. Isto tako, Ministarstvo unutarnjih poslova omogućuje policijskim službenicima i nastavak školovanja na Veleučilištu kriminalistike i javne sigurnosti, a svi oni koje završe prekvalifikaciju ili srednju policijsku školu s prosjekom 5.0 imaju izravan upis na veleučilište. 

Sve informacije o natječajima mogu se pronaći na web stranici Policijske uprave istarske, Policijske akademije ”Prvi hrvatski redarstvenik”, u bilo kojoj policijskoj postaji, zavodu za zapošljavanje, na YouTube kanalu MUP-a i društvenim mrežama Policijske akademije ”Prvi hrvatski redarstvenik”.

Foto i video: PU istarska

Foto Grad Poreč

Jačanje suradnje između gradova prijatelja Poreča i francuskog Noisiela: Susreli se učenici

Obilazak vrtića na prvi dan pedagoške godine - Foto Grad Poreč

POREŠTINA: Poziv na upise djece u dječje vrtiće za pedagošku godinu 2024./2025.