in

Načelnik Vižinade MARKO FERENAC o 2020. koju će obilježiti dovršetak vrtića s jaslicama i Centra za posjetitelje Maraston

Marko Ferenac
Foto Općina Vižinada

Prošla godina bila je za Općinu Vižinada vrlo izazovna. Pamtit će se po početku kapitalnog projekta, vrlo važnog za budućnost ove općine – gradnji novog vrtića s jaslicama koji bi prve mališane trebao primiti ove godine početkom rujna. Načelnik Marko Ferenac u razgovoru za naš portal istaknuo je najvažnije projekte u prošloj godini i planove za 2020.

Koji su bile najvažnije investicije i događaji koji su obilježili 2019. u radu Općine Vižinada?
Protekla je godina sama po sebi bila poprilično izazovna, jer smo s vrlo ograničenim sredstvima i u vrlo neizvjesnoj situaciji po pitanju financiranja projekata iz europskih fondova ipak uspjeli realizirati većinu zacrtanih projekata i aktivnosti. Najveći je novi dječji vrtić s jaslicama, vrijedan gotovo 11,2 milijuna kuna, čiju smo gradnju započeli u kolovozu nakon poprilično dugog procesa pripreme dokumentacije, zatvaranja financijske konstrukcije i provedbe javne nabave. U pogledu komunalnog uređenja dovršene su investicije kao što su rekonstrukcija nerazvrstane ceste od Bajkini do Vrbani, sanacija pristupne prometnice do groblja Božje polje, asfaltiranje cesta u naselju Ritošin Brig, te dovršetak kanalizacijske mreže i rekonstrukcija dijela vodovodne mreže za naselje Ritošin Brig uz pomoć Istarskog vodozaštitnog sustava Buzet i Istarskog vodovoda. Osim toga, započeli smo s izradom strategije razvoja turizma, dovršili treću fazu multimedijalnog opremanja Centra za posjetitelje Maraston te uredili dječje igralište u naselju Mekiši što predstavlja osmo takvo igralište na području naše općine.

Ima li nešto što treba posebno izdvojiti?
Kada se osvrnemo na učinjeno, zaista ima mnogo aktivnosti koje su provedene, mnoštvo događaja s kojima se i puno razvijenije sredine često ne mogu pohvaliti. Ono što bih posebno izdvojio jest činjenica da smo krajem 2019. formalno postali općina prijatelj djece. Veliko je to priznanje za našu malu zajednicu, za sve ono što radimo za djecu, za sve aktivnosti usmjerene njihovom odrastanju, odgoju i obrazovanju. Ova nam titula predstavlja veliku obavezu i odgovornost da nastavimo ulagati u našu djecu, uvažavajući pritom njihova razmišljanja i ideje te poštujući njihova prava koja su zajamčena Konvencijom UN-a o pravima djeteta. Smatram da za djecu uvijek treba biti sredstava i zaista se trudimo da djeca u našoj općini imaju sretno djetinjstvo, a njihovi roditelji podršku na tom putu. No, još važnije je zajedništvo koje vlada i zato zahvaljujem svima koji na bilo koji način doprinose tome da život u našoj sredini bude bolji i ljepši.

Koji su najvažniji projekti koje ste planirali za 2020. godinu?
Najvažniji projekt u 2020. godini će biti dovršenje izgradnje novog dječjeg vrtića s jaslicama kapaciteta za 55 polaznika u 3 odgojne skupine, čije se okončanje planira u travnju, kako bi na jesen mališani mogli ući u nove prostorije i ispuniti ih radošću i igrom. Upravo se na predškolski odgoj i školstvo planira utrošiti čak 44% ukupnog proračuna za 2020. godinu i smatram da je to najispravniji put kojim se mladim obiteljima osigurava ostanak u Vižinadi. Od ostalih kapitalnih projekata izdvojit ću samo nekoliko njih: rekonstrukcija vatrogasnog spremišta za koju su osigurana sredstva iz Programa ruralnog razvoja RH, implementacija besplatnog bežičnog interneta u javnim objektima i na javnim prostorima koji se provodi kroz program WIFI4EU, dovršetak multimedijalnog opremanja Centra za posjetitelje Maraston za što su osigurana sredstva od Ministarstva turizma, te usvajanje strategije razvoja turizma koja se financira iz Programa ruralnog razvoja RH. Osim toga planira se rekonstrukcija i uređenje društvenih prostorija u naselju Ferenci, te početak obnove i uređenja zgrade općinske uprave. Smatram da će se ovim projektima dodatno poboljšati kvaliteta života u našoj sredini, te će se njihovom realizacijom utjecati i na brži turistički i gospodarski razvoj naše općine.

Osvrnite se ukratko na svoj rad u proteklih godinu dana.

Inače ne komentiram svoj rad, to ipak prepuštam drugima, mojim sugrađankama i sugrađanima koji su me birali u konačnici. Međutim, smatram da se u Vižinadi vide pozitivne promjene, da su učinjeni određeni pomaci na bolje i ono što me najviše veseli je činjenica da živimo u zajedništvu, a to nije lako. Ljudi se sve više uključuju u razne aktivnosti, doprinose svaki na svoj način, dakako ima i onih koji promatraju sa strane, ali najvažnije je da se efekti učinjenog osjete u cjelokupnoj zajednici i da nas te pozitivne promjene guraju naprijed, ka još boljoj i uspješnijoj sredini.
Nisam od onih koji obećavaju brda i doline, dobro je imati ambicije i visoko postavljene ciljeve, ali još je važnije imati viziju gdje želimo biti, a ja želim živjeti u prosperitetnoj i normalnoj zajednici u kojoj se svima osiguravaju jednaki uvjeti za uspjeh. Smatram da živimo u takvoj zajednici, ali isto tako smatram da ima još prostora za napredak i vjerujem da ćemo svi zajedno učiniti još mnogo toga, a do tada neka djela govore o mom i radu mojih suradnika.

Velika suradnja istarskih gradova na projektu europske prijestolnice kulture Piran-Pirano4Istria2025

BRIGA ZA OKOLIŠ: Ovaj hrvatski trgovački lanac prvi ukinuo prodaju plastičnih vrećica