in

Nacionalni stožer govorio o popuštanju mjera 15. veljače i mjerama na slovenskoj granici

Foto Vlada RH Twitter

U 11 sati danas je počela presica Nacionalnog stožera civilne zaštite. U posljednja 24 sata zabilježeno je 549 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.955. Preminulo je 16 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.217.755 osoba, od toga 5.453 u posljednja 24 sata.

“Jučer je u bolnicu zaprimljeno sto osoba, otpušteno ih je 87. Na respiratoru je 108 osoba. Prosječna dob preminulih je 77 osoba, a jučer je preminulo 16 osoba. Najmlađa osoba ima 54 godine, imala je malignu bolest”, rečeno je na presici. Cijepljeno je nešto više od 59 tisuća osoba. Preko 30.000 osoba je primilo i drugu dozu, objavio je Index.

Ministar Davor Božinović odgovarao je na upite novinara o stanju na granici sa Slovenijom. Upitan je i o raciji u restoranu u Zagrebu te o slučaju Željka Keruma.

“Što se tiče pitanja o Sloveniji, treba još jednom ukazati koliko smo svi povezani. Svatko tko misli da se nacionalnim mjerama može naći rješenje, taj je daleko od rješenja. Države, jasno, imaju nacionalne ovlasti, ali to onda uvijek ima reperkusije kao po nekom domino efektu i na druge zemlje. Ovo za Sloveniju, koliko ja razumijem, je posljedica pooštravanja režima ulaska u Austriju. Austrija je do sada povlaštenim prekograničnim radnicima uvela da jednom tjedno moraju predočiti negativan test. Onda to rađa sličnu reakciju druge zemlje. Ja se nisam čuo sada, ali sam u kontaktu sa slovenskim kolegom, oni su imali neku ideju oko propuštanja slovenskih građana bez testa u Hrvatsku. Pogotovo onih koji rade ili imaju nekretnine. Oni su tim pitanjem prema nama izašli u trenutku kad su njihove dvije ključne regije ušle u crnu zonu. Stalno smo u kontaktu, ali ako imamo veliki problem, a Slovenija ga je tako označila u dvije susjedne regije, mi to moramo uzeti u obzir”, rekao je Božinović.

Božinović je dodao da se trebamo pripremiti za novu sezonu. Govorio je o zonama u EU, objavio je Index. “Prosjek pozitivnih u zadnjih tjedan dana nam je 8 posto. Mi smo u crvenom po dva kriterija. Kao i većina Europe. Međutim, ta činjenica sve zemlje tjera da svatko iz svojih razloga što prije dođe do smanjenja. Mi smo zeleni tek kad budemo imali manje od 25 incidenciju i manje od četiri posto pozitivnih testova. Zašto sam to povezao s turizmom? Uzmimo prošlu godinu, nisu bila razrađena pravila, vidjeli smo kako je to završilo. Mi više manje znamo što nam treba za sigurnu turističku sezonu. To ukazuje na važnost daljnjeg spuštanja ovih brojeva. Zato mi govorimo da moramo nastaviti ovim putem, naš pad je značajan bio prije dva tjedna, on i sad postoji, ali je manji”, kaže Božinović.

Istarski Stožer: Uvedeno i antigensko testiranje za putovanje u Sloveniju

Uhićen poznati pulski kirurg koji je sudjelovao u višemilijunskim prevarama osiguravajućih društava