in

NAKON ANONIMNE PRIJAVE MINISTARSTVU – Kaštelirska Turistička zajednica neće se ugasiti i uskoro će izabrati nove članove Skupštine

Foto Tanja Kocijančić

Turistička zajednica općine Kaštelir-Labinci, iako je zbog isteka ugovora o radu na određeno početkom rujna ostala bez vanjske suradnice Romine Sinosich koja je obnašala dužnost voditeljice zadnje dvije godine, neće se ugasiti, bez obzira na financijske poteškoće uzrokovane pandemijom koronavirusa, ali i na anonimnu prijavu Ministarstvu turizma i sporta zbog nepravilnosti u radu.

Doznajemo to od načelnika Enija Jugovca, koji je ujedno i predsjednik Skupštine TZ-a. Za sada neće nikoga zapošljavati, bar ne do idućeg proljeća kada će trebati nekoga angažirati radi pripreme turističke sezone 2021. I tada će to biti vanjski suradnik, a o zapošljavanju direktora ureda na neodređeno vrijeme trenutno niti ne pomišljaju, jer imaju vremena za to do kraja 2021., kada bi se TZ mogao ukinuti po sili zakona zbog nepostojanja direktora.

Jugovac veli da će o tome odlučivati novi saziv Skupštine i Turističkog vijeća TZ-a koji će se birati do kraja listopada. Podlogu za to imaju, jer su prije nekoliko dana od Ministarstva sporta i turizma dobili suglasnost na novi Statut. Zapravo, to je druga suglasnost jer su prvu dobili u svibnju, koja je u međuvremenu istekla pa je općina zatražila i dobila novu.

Susreli smo se s njim i zbog nedavne anonimne prijave Ministarstva turizma i sporta protiv TZ-a Kaštelir-Labinci zbog nezakonitosti odabira većine članova Skupštine i Vijeća tog TZ-a, potvrdili su iz Ministarstva. U prijavi se, saznajemo, navodi da je u Skupštinu nezakonito, a prema političkom ključu, odabrano osam od 13 članova, dok je takvih u Turističkom vijeću sedam od ukupno devet.

Jugovac veli da ih je prije nekoliko dana kontaktirala nadležna služba ministarstva i zatražila svu dokumentaciju vezano za izbornu skupštinu koja je održana 2018. godine, koju su im poslali. Članovi Skupštine i Vijeća koji su onomad izabrani, a nisu imali pravo biti u tim tijelima, načelnik je pravdao time što je u malom mjestu jako teško naći toliko ljudi koji uopće tamo žele biti i posvetiti svoje vrijeme tom poslu.

No, dodaje, imaju zakonski pravo do kraja listopada usvojiti novi Statut, smijeniti postojeće i izabrati nove članove Skupštine i Vijeća. Veli da su sačinili popis svih onih koji uplaćuju boravišnu pristojbu i članarinu u TZ, jer je to kriterij za ulazak u Skupštinu, ne i u Vijeće.

-Iznenadila me prijava prema ministarstvu, prvu informaciju dobio sam od novinara koji su me zvali. Ne vidim neki veliki propust jer smo se i prije dvije godine držali zakona. Uskoro ćemo birati novih 12 članova skupštine (plus načelnik kao predsjednik, te 8 u vijeću )plus načelnik), rekao je načelnik.

Dodao je da svake godine imaju sve više smještajnih kapaciteta u mjestu i stoga u budućnosti očekuju rast prihoda, koji je ove godine zbog koronavirusa značajno smanjen.

Vižinada raspisala natječaj za stipendije

MARČANA raspisala natječaj za osam studentskih stipendija

OD 13. SRPNJA - Stožer donio novu odluku o maskama, evo gdje će sve biti obavezne

Dvoje novozaraženih u Istri, ukupno imamo deset pozitivnih na Covid