in

Nakon razornog potresa Flego u Strasbourgu zatražio hitnu humanitarnu pomoć za Albaniju!

„Kada govorimo o temeljenim politikama EU-a, jedna od njih svakako je politika proširenja. Odluka o nedavanju zelenog svjetla Sjevernoj Makedoniji i Albaniji za pristup EU velika je i nevjerojatna početnička greška Europske unije. Greška koja donosi pobjedu desno-populističkim strankama“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego na današnjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

– Tražim da se ta greška ispravi i da Europa ponovno bude ona u koju ja vjerujem – otvorena, tolerantna, uključiva, naglasio je Flego te se osvrnuo na tragičan potres u Albaniji kazavši:

– Iako EU nije krivac za ovaj potres, krivac je za onaj politički u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji. Moramo djelovati odmah sada i već danas Albaniji i njezinim građanima uputiti veliku humanitarnu pomoć!

Flego se u svom govoru osvrnuo i na sve vidljivije klimatske promjene kazavši da „proračun EU-a za narednu godinu, ali i svi nakon njega, moraju voditi računa o klimatskim promjenama“.

– Važna je poljoprivredna politika, važna je i kohezijska politika za manje razvijene, ali tražim da barem 25 posto proračuna financira borbu protiv klimatskih promjena i digitalizaciju. Također, dva su načina kako možemo konkretno djelovati – EU fondovi i zakoni. Fondovima trebamo omogućiti energetsku tranziciju na čiste izvore energije te sanaciju šteta elementarnih nepogoda. Ali, nemojmo zaboraviti da imamo i zakone u našim rukama. Pa kao što donosimo zakone, tako trebamo uvesti i sankcije i penale za one koji se ne pridržavaju odredbi zakona, smatra Flego.

– Ne znam koliko smo krivi za sve što se događa oko nas, za ovakve temperature, za stanje u Veneciji i klimatske promjene, ali znam da smo mi posljednja generacija koja ima vremena sanirati takvo stanje. Mi smo generacija koja mora preuzeti odgovornost, zaključio je zastupnik IDS-a u EP-u Valter Flego, piše u priopćenju njegovog ureda u EP-u.

POREČ: Predstavljanje knjige “Postom do zdravlja i dugovječnosti”

Porečki karatisti osvojili 11 medalja i titulu županijskih prvaka