in

Ne nanosite blato na cestu i provjerite ispravnost radnih strojeva

Ilustracija MUP

Vrijeme je poljoprivrednih radova pa policija podsjeća vozače da vode računa o ispravnosti radnih strojeva i da ne nanose blato na kolnik

Budući da su u tijeku poljoprivredne aktivnosti vezane za izvođenje poljoprivrednih radova i prijevoz sirovina s poljoprivrednih zemljišta, uslijed čega dolazi do iznošenja blata na kolnik na kotačima traktora i priključnih vozila, policija upozorava vozače da poduzmu odgovarajuće mjere, objavila je Policijska uprava istarska.

Naime, u vrijeme nepovoljnih uvjeta za vožnju  (vlažna cesta, magla i kiša), kada dolazi do miješanja zemlje s padalinama i rosom te se stvara blato i kolnik postaje sklizak i opasan, policija apelira na vozače koji se vozilom sa zemljane ceste ili njive uključuju na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom da obavezno zaustave vozilo i uklone blato s kotača. Vozač koji pri uključivanju u promet ne postupi  na opisan način, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.000  kuna. Ista kazna propisana je i za vozače koji s ceste ne uklone  predmete i tvari koje s njihovih vozila padnu na cestu. Za pravne ili fizičke osobe – obrtnike određena je novčana kazna u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna.

Također, kako bi se povećala sigurnost u prometu, podsjećamo vlasnike traktora da osiguraju i tehnički pregledaju svoja vozila, prikolice i druge priključne strojeve te da osobitu pozornost posvete ispravnosti svjetala na vozilu. Za upravljanje neregistriranim traktorom novčana kazna iznosi 700 kuna, a od 5.000  do 50.000 kuna propisana je kazna za neosigurani traktor.

Kako bi se preveniralo događanje prometnih nesreća u kojima sudjeluju  navedene skupine sudionika u prometu, odnosno kako bi se cjelokupno stanje sigurnosti u prometu podiglo na višu razinu, policijski će službenici u predstojećem razdoblju pojačano kontrolirati ovu kategoriju sudionika u prometu, a osobitu će pozornost posvetiti:

  • uključivanju traktora, priključnih vozila i radnih vozila sa zemljane na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom kako bi se spriječilo nanošenje zemlje na kolnik,
  • isključivanju iz prometa vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole ili koja nisu registrirana,
  • označavanju vozila propisanom signalizacijom, osobito u noćnim satima i u vrijeme smanjene vidljivosti, kao i samoj ispravnosti te signalizacije,
  • smještaju i prijevozu osoba i tereta, posebno na priključnim vozilima i   najvećoj dopuštenoj masi i osovinskom opterećenju prilikom prijevoza tereta.

KORONA U NOVIGRADU: Cijeli vrtić u samoizolaciji – Zbog jedne pozitivne osobe doma ostaje više od 260 djece i odraslih!

Istarski Stožer: U subotu 2 novozaražena, zbog toga zatvoren vrtić u Novigradu