in

NEVJEROJATNA PRIČA IZ VIŠNJANA – Općina 13 dana odbijala ukop branitelja bez obitelji, Centar za socijalnu skrb tražio pomoć 3 ministarstva, župana, vijećnika…

Gotovo pa nevjerojatna priča dogodila se u Općini Višnjan, koja je 13 dana odbijala osigurati grobno mjesto i izdati dozvolu za ukop hrvatskom branitelju koji je imao prebivalište u Višnjanu. Nažalost, njegovo se tijelo od dana smrti, 21. studenog nalazi u hladnjaku pogrebnog poduzeća Silentium u Baderni, točnije otkad su ga dovezli iz Doma za psihički bolesne osobe u Petrinji gdje je preminuo. Ne uspjevši to riješiti s općinom Centar za socijalnu skrb u Poreču upoznao je s ovom nesretnom pričom istarskog župana, tri ministarstva i sve višnjanske vijećnike, tražeći pomoć. U priču se uključilo i Ministarstvo branitelja, pa je Općina danas konačno donijela odluku da će se sprovod održati u utorak, 8. prosinca. Nesretni muškarac koji nema obitelj bit će pokopan sa svim vojnim počastima.

Ukop uz vojne počasti – ilustracija

Centar za socijalnu skrb, koji se brinuo o nesretnom muškarcu, u dopisu je napisao vijećnicima da je pokojnik od 1993. imao uredno prijavljeno prebivalište u Općini Višnjan. „Po službenoj dužnosti angažirali smo pogrebno poduzeće i obavili sve predradnje za ukop pokojnika prema mjestu prebivališta. Ali načelnik Općine Višnjan nije dozvolio ukop, osporavajući njegovo zakonito prebivalište, a što nije osporivo jer je pokojnik imao važeću osobnu iskaznicu, što je i MUP potvrdio. Pokušali smo razgovarati s načelnikom te smo mu se i pisanim putem obraćali ali on i dalje onemogućava ukop pokojnika“, piše u dopisu vijećnika uz napomenu da traže pomoć, jer postupanje višnjanskog načelnika nije po zakonu.

Ministarstvo branitelja poduzelo sve za dostojan ukop pokojnika

-Za preminulog hrvatskog branitelja saznali smo jučer i odmah uložili sve napore u žurno rješavanje ove situacije te zatražili da se njegov ukop osigura po službenoj dužnosti, sukladno odredbama Pravilnika o ostvarivanju prava na troškove ukopa uz vojne počasti,  grobno mjesto i njegovo održavanje. Kako je Pravilnikom propisano da je jedinica lokalne samouprave obvezna ustupiti polovicu grobnog mjesta s grobnim okvirom za umrlog hrvatskog branitelja s prijavljenim prebivalištem ili posljednjim prijavljenim prebivalištem ako ga nije imao, nedvojbena je obveza Općine Višnjan da pokojnika pokopa na svom mjesnom groblju. Razliku svih ostalih troškova ukopa snosi Ministarstvo hrvatskih branitelja. Uz žaljenje što je došlo do ovakve nedopustive situacije ističemo kako smo odmah po saznanju poduzeli sve da se pokojnika dostojno ukopa, kao i da ćemo poduzeti sve kako se takvo nešto nikada više ne bi ponovilo, odgovorili su nam na naš upit danas popodne iz Ministarstva branitelja, poručivši da će  ispitati kako je uopće moglo doći do ovakve situacije.

Odluka Općine Višnjan o ukopu

Prije toga razgovarali smo s predsjednikom Istarske udruge dragovoljaca i koordinatorom specijalne policije Vladimirom Gašparinijem iz Poreča, koji je danas bio kod višnjanskog načelnika upravo na temu ovog nesretnog pokojnika. Preminuli nije bio član ove udruge ali Gašparini veli da su odmah odlučili pomoći.

Gašparini: Sprovod će se obaviti sa svim vojnim počastima

-Razgovarao sam s načelnikom koji je sumnjao da je pokojnik stvarno imao prebivalište u Višnjanu, unatoč tome što je nesretnik imao važeću osobnu iskaznicu izdanu u Policijskoj postaji Poreč. Zajedno smo pregledali svu dokumentaciju, pokazao sam mu potvrdu da je bio hrvatski branitelj i dogovorili da načelnik odmah napiše odluku da se ukop obavi idući utorak na groblju u Višnjanu. Sprovod će se obaviti sa svim počastima, očekujemo i dolazak počasnog voda vojske iz Karlovca, najavio je Gašparini.

Općina Višnjan utvrdila niz propusta

Pitanja smo službeno poslali i Općini Višnjan pismenim putem, a dobili smo pisanu odluku načelnika od danas koju možete pogledati u prilogu a koja potvrđuje datum ukopa. U odluci općine, među ostalim, piše: „Svaki hrvatski branitelj iz Domovinskog rata zaslužuje posebno poštovanje. U slučaju umrlog B. B. utvrđeno je niz propusta sustava na koje Općina Višnjan nije mogla utjecati niti je imala informacije o propustima.“

Medije su alarmirali vijećnici oporbe. Konkretno, predsjednica IDS-a Ana Černjul koja nam je poslala brojnu dokumentaciju za ovaj nevjerojatan slučaj. Ovako je komentirala nemili događaj:

-Ne mogu riječima opisati koliko mi je neugodno i koliko me sram za postupanje prvog čovjeka općine. U ime svih Višnjanaca ispričala bih se braniteljima i široj javnosti i istaknula da načelnik nije Višnjan, da mi u Višnjanu poštujemo branitelje i prema mrtvima se odnosimo s poštovanjem. Gdje je nestala empatija, pijetet prema mrtvima? Preminuo je prvenstveno čovjek, pa onda branitelj, jedan od onih koji su zdravlje ostavili na prvim crtama obrane, nakon čega se do smrti liječio u psihijatrijskoj ustanovi, i koji nema nikog svog. Načelnik Višnjana je danima odbijao dati ukopno mjesto jer sumnja u službene MUP-ovim podacima o prebivalištu. Umjesto normalne zakonom Umjesto normalne zakonom propisane procedure i dogovora s Općinom ravnateljica Centra za socijalnu skrb nakon 10 dana bezuspješnih pokušaja dogovora zove vijećnike da urazumimo načelnika, jer čovjek 11 dana leži u frižideru i čeka ukop. Iskreno smo šokirani postupanjem načelnika koji je vojsku izbjegao zbog priziva savjesti. Načelnik nije htio pokopati branitelja i ovime je još jedan put pokazao svoje pravo lice“, izjavila je Ana Černjul.

Njen stranački kolega Martin Velenik dodaje:

„Nažalost ovo je samo još jedna situacija u nizu kojom je načelnik pokazao svoju neosjetljivost na najosjetljivije skupine društva. Zovu nas redovito iz institucija, susjednih općina, udruga.  Nedavno, u prvom lockdownu su nas zvali iz Crvenog križa da su ljudi gladni i da se nitko o njima ne brine, i da jedino Općina Višnjan nema socijalnu košaricu. Sreća da imamo Dobrovoljno vatrogasno društvo koje je Crveni križ angažirao. Zvali su nas i iz Stožera civilne zaštite Poreštine da samo Višnjan ne sudjeluje na sastancima i da praktički dezertira sa službene dužnosti. Zvali su nas porečki vatrogasci da samo Višnjan ne plaća dio za dobrovoljno vatrogastvo. Mi nemamo načelnika – mi imamo lokalnog šerifa koji je isključivo orijentiran prema novcu, a neistomišljenike vrijeđa i prijeti im. Stoga nas nažalost ne čudi ovakvo ponašanje prema pokojniku“, kazao je Velenik.

policija mjerenje brzine akcija

Za vikend opet u cijeloj Istri pojačane policijske kontrole u prometu

Nova osobna praktično će nam zamijeniti putovnicu