in

Ni novigradski akvatorij nije zaobišlo cvjetanje mora. Evo što kažu stručnjaci

Mandrač u Novigradu - Cvjetanje mora - Foto Tanja Kocijančić

U novigradskom akvatoriju, kao i na ostatku obale sjevernog Jadrana u posljednje vrijeme učestala je pojava mrlja na površini mora čiji je uzrok prirodna pojava cvjetanja mora.

Mandrač u Novigradu - Cvjetanje mora - Foto Tanja Kocijančić
Mandrač u Novigradu – Cvjetanje mora – Foto Tanja Kocijančić

Kao što je izvijestio IRB Centar za istraživanje mora u Rovinju, ovaj fenomen je u našim krajevima normalna pojava. „Zadnji put je zabilježen u Centru prije dvadesetak godina, i od tada nikada nije bio ovako intenzivan. Ovom fenomenu pridonosi pojačani utjecaj rijeke Po, koji je Centar za istraživanje mora zabilježio mjerenjima na oceanografskim plutačama ispred Rovinja, gdje je izmjeren rekordno niski salinitet. Relativno visoke temperatura mora već od travnja, dosta padalina što u more donosi i puno hranjivih soli, omogućile su da se inače prirodna zajednica fitoplanktona razmnoži u većem broju i formira sluzave nakupine koje su sad isplivale na površinu. Bitna informacija za javnost je da fenomen cvjetanja mora nije štetan za ljude i može se slobodno kupati.”, stoji u objavi IRB Centra za istraživanje mora u Rovinju na Facebooku.

I Novigrađani su primijetili pojavu ranije opisanih mrlja, na što nam je Vesna Kauzlarić dipl. ing. biol.,Voditeljica Odjela za zaštitu i unapređenje okoliša iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije pojasnila: “Na deset lokacija redovno se prati kakvoća mora na novigradskom području. Zadnje uzorkovanje je bilo 04.06.2024. i kakvoća mora za kupanje prema mikrobiološkim parametrima, bila je izvrsne kvalitete. Pojava smeđe pjene popraćena različitim nakupinama, rezultat je cvjetanja mora, prirodne pojave tipične za ovaj period godine. Radi meteoroloških prilika (prvenstveno vjetra) nečistoće se nakupljaju na plažama, ali cvjetanje mora, iako može biti neugodno za kupaće, prirodna je pojava i ne spada u zagađenje mora.“ .

Podsjetimo, na području Istarske županije, Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, prati kakvoću mora na plažama, te je obavio dva uzorkovanja na području novigradske obale. Prema dostupnim podacima u aplikaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, na oba uzorkovanja na deset lokacija na području grada Novigrada-Cittanova, svi uzorci ocijenjeni su kao izvrsni.

Cvjetanje mora je prirodna pojava koja se javlja pri određenim vremenskim uvjetima kao što su promjene temperature mora i većih količina oborina u proljetnom razdoblju, uz povećan unos hranjivih soli dušika i fosfora koji služe kao hrana za fitoplankton. Zbog mirnog vremena, odnosno zbog oslabljene cirkulacije mora, sluzave nakupine se uglavnom nalaze na površini predstavljajući vizualno neugodnu pojavu za kupače ali i potpuno bezopasnu za ljudsko zdravlje. Nošena morskim strujama, ova pojava često je prisutna na plažama, pogotovo u popodnevnim satima.

Izvor Grad Novigrad

Najpoznatiji hrvatski mađioničar u Novigradu – Luka Vidović: U čemu je trik?

buje

BUJE: U četvrtak 20.6. koncert najuglednijeg hrvatskog komornog ansambla