in

Nivio Stojnić, načelnik TARA: Usprkos pandemiji ne odustajemo od visokog standarda

Nivio Stojnić - Foto Meri Prenc

Načelnik Općine Tar-Vabriga Nivio Stojnić na lokalnim izborima u svibnju 2021. ponovno je izabran za načelnika – na još jedan mandat od četiri godine. Naglasio je da je i 2021., kao i godinu dana ranije, na poslovanje općine utjecala globalna pandemija zbog koje se trude održati dosadašnji socijalni standard i ulagati što je moguće više u komunalnu infrastrukturu.

No, kazao je u prigodnom razgovoru, gledaju štedjeti i racionalizirati poslovanje gdje god je to moguće, zbog čega su neke planirane investicije stavili na čekanje, ali nikako nauštrb mještana i njihovih potreba. Posebice kada su u pitanju najmlađi i najstariji.

Sreća je što je turistička sezona, za razliku od 2019., bila odlična, što omogućava realizaciju brojnih investicija.

Pitali smo ga koji su najvažniji projekti u tijeku.

Jedan od najvažnijih projekata u turističkom i tradicijskom smislu jest i Ribarska kuća – muzej ribarstva u Santa Marini. Stojnić veli da su dobili građevinsku dozvolu, radovi su već počeli, a projekt će sufinancirati Općina i LAGUR-a „Istarski švoj“ iz sredstava Ministarstva poljoprivrede. Za izvođača radova odabrana je tvrtka Vladimir Gortan iz Pazina. Ribarskom kućom želi se, naglasio je načelnik, očuvati, valorizirati i detaljno predstaviti ribarska povijest općine, ali i stvoriti nova ponuda za turiste.

-Tijekom 2021. realizirani su brojni komunalni radovi, među kojima bih među najznačajnije izdvojio obnovu ribarskog mola u Tarskoj vali te prvu fazu uređenja ceste.

Ono što smatram posebno važnim za naše mjesto jest početak izgradnje kružnog raskrižja za Stanciju Blek i Tarsku valu što ćemo ostvariti s Hrvatskim cestama d.o.o. Rotor je od velike važnosti za nas jer nam je želja na tom opasnom raskrižju konačno povećati sigurnost sudionika u prometu. Općina je financirala projektnu dokumentaciju i ishodila građevinsku dozvolu, a sve ostalo će financirati Hrvatske ceste. Radovi bi trebali početi početkom nove godine, naglasio je načelnik Stojnić.

Također, planira se obnova ceste za Lanternu, za što se izrađuje projektna dokumentacija. Planira se obnova prometnice te izgradnja nogostupa i biciklističke staze. Isto tako, izgradit će se kružna raskrižja na potrebnim mjestima uzduž ove prometnice.

-Među važnim aktivnostima koje su u tijeku ističem izgradnju vodovodnih ogranaka u Taru, Vabrigi i Frati te sanaciju ceste u Vabrigi. Investitori su Općina Tar-Vabriga i Istarski vodovod.

U planu je obnova dotrajale općinske zgrade u Taru gdje će se smjestiti svi općinski uredi kao i uredi općinskog poduzeća Momperlon, a koji se trenutno nalaze na tri lokacije. Namjera je urediti postojeće boćalište u natkrivenu dvoranu za boćanje gdje će se na katu smjestiti uredi, te ostale prostorije potrebne za redovno funkcioniranje i razvoj ovog sporta.

Putem poduzeća Odvodnja d.o.o. Poreč te Hrvatskih voda planirana je druga faza izgradnje fekalne odvodnje za naselja Rošini, Barbići, Gedići i Parencani, naglasio je Stojnić.

Koja su socijalna davanja koja općina uvijek osigurava mještanima – bez obzira na koronu i teškoće koje je općina imala od lani kada je korona počela?

-Bez obzira na smanjenje prihoda u proračunu ni lani ni ove godine nismo prestali isplaćivati naknade za novorođene bebe, stipendije učenicima i studentima, nastavili smo plaćati školarcima prijevoz, ženama mamografske preglede, a najstarijim žiteljima opet smo osigurali uskrsnice i božićnice. Sva socijalna davanja trudimo se održavati na dosadašnjoj razini, a tako će biti u Novoj 2022. Također, jednoj smo potrebitoj obitelji izgradili kuću, istaknuo je Stojnić.

Za kraj pitali smo ga što bi poručio svojim sumještanima:

„Iza nas je još jedna pandemijska godina. Imamo sreće da je turistička sezona bila uspješna, čime smo uspjeli „pokrpati“ proračun, koji je, međutim, u 2020. doživio težak udarac. No, svima poručujem da ćemo se i dalje truditi održati standard na koji su naši stanovnici navikli, te ulagati u najznačajnije projekte, posebice u modernizaciju komunalne infrastrukture. I to u svim općinskim naseljima, kako ni jedno mjesto ne bi bilo zakinuto.

Osim što će Santa Marina dobiti Ribarsku kuću, kao novu ponudu, u Santa Marini započela je izgradnja ribarskog i komunalnog gata kojim će upravljati Lučka uprava Poreč. Sredstva za ribarsku luku osiguralo je Ministarstvo poljoprivrede, dok je sredstva za komunalni gat rezerviralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH.

Obnova Kaštela u muzej maslinovog ulja projekt je na kojemu konstantno radimo, a njegovom realizacijom revitalizirat ćemo tarsku priču o maslinama i maslinovom ulju. Time ćemo povezati povijest arheološkog nalazišta na Larunu i ceste maslinovog ulja u jednu cjelinu koja će, uz sve ostale posebnosti našega kraja, činiti razlog posjećivanja naše Općine.

U 2022. radit ćemo na pripremi dokumentacije za dvoranu u sportskoj zoni, atletsku stazu te novu školu u suradnji s Istarskom županijom i nadležnim ministarstvom, zatim na proširenju mjesnog groblja, te na izgradnji doma za starije i radne zone.

Imamo puno djece, mlade obitelji ostaju i odlučuju kod nas živjeti i raditi, a to nam daje snage i volje da i dalje radimo još više i bolje.“ 

Foto Vatrogasci Rovinj požar dimnjak krov stari grad 1-1-2022

Rovinj: Zapalio se dimnjak, požar se proširio na cijeli krov

ček i plišanac prva beba u 2022 grad pula

Mila Macinić iz Buja prva je beba rođena u 2022.