in

Nova pravila na granici sa Slovenijom: Ulaz ovisi o vrsti cjepiva a priznaje se i potvrda liječnika za one koji su preboljeli

Slovenija je donijela odluku kojom se ulazak u tu zemlju različito tretira s obzirom na vrstu cjepiva kojom je putnik cijepljen, odnosno ako nije cijepljen potreban je PCR test ne stariji od 48 sati ili potvrda da je osoba preboljela koronavirus. Sve novosti stupaju na snagu danas, 29. ožujka.

Kako piše na stranicama slovenske Vlade, pravilnikom o utvrđivanju uvjeta ulaska u Republiku Sloveniju zbog suzbijanja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19 brišu se dosadašnje mogućnosti prelaska granice izvan kontrolnih točaka, mogućnost prijevremenog prekida karantene, sve iznimke prelaska preko granica bez testa, osim prijevoza, dostave, tranzita, diplomata i školaraca do 13 godina starosti i sve iznimke prelaska granice sedmodnevnim testom, osim dnevnih radnih migranata, školaraca starijih od 13 godina, osoba prijevoz školaraca i dvojnih vlasnika. PCR test priznaje se samo ako se provodi u državi članici EU ili schengenskom području. Uredba stupa na snagu 29. ožujka i vrijedi do 12. travnja 2021. godine.

Opće iznimke za granični prijelaz bez karantene

Ne postoje promjene za tri općenite iznimke graničnog prijelaza. Još uvijek vrijedi da se osoba koja dolazi iz zemalja ili upravnih jedinica država s crvenog popisa šalje u karantenu kod kuće, osim ako po ulasku u Republiku Sloveniju ne podnese:

negativni PCR test za virus SARS-CoV-2, ne stariji od 48 sati nakon uzimanja briseva, provedenog u državi članici EU-a ili državi članici Schengena,

potvrda o pozitivnom rezultatu PCR testa koja je stara više od 21 dan, ali ne više od šest mjeseci, ili liječnička potvrda da je imala COVID-19 i da nije prošlo više od šest mjeseci od pojave simptoma, ili

dokaz o cijepljenju protiv COVID-19 koji pokazuje da je prošlo najmanje sedam dana od primanja druge doze Biontech / Pfizer, odnosno 14 dana od druge doze Moderne, odnosno najmanje 21 dan od primanja prve doze AstraZeneca.

Potvrda o ispitivanju i potvrda liječnika da je osoba preboljela koronavirus uzimaju se u obzir ako su izdani u državama članicama EU-a ili državama članicama schengenskog područja.

Posebne iznimke za prelazak granice bez karantene ili testa

Sljedećim kategorijama osoba koje dolaze iz države ili regije s crvenog popisa također je dopušten ulazak u Republiku Sloveniju bez slanja u matičnu karantenu:

osobi dodijeljenoj u misiju ili iz misije u međunarodnom prometnom sektoru, što dokazuje “Potvrda za radnike u međunarodnom prometnom sektoru” navedena u Prilogu 3. Komunikaciji Komisije o provedbi zelenih traka u Smjernicama o upravljanju granicama mjere za zdravstvenu zaštitu i osiguravanje dostupnosti robe i osnovnih usluga ili bilo koji drugi relevantni dokument iz kojeg se može zaključiti da ih je poslodavac uputio;

osoba koja obavlja prijevoz robe ili osoba u Republiku Sloveniju u komercijalnom prometu ili za prijevoz tereta ili tereta u tranzitu, ako napušta Sloveniju u roku od osam sati nakon ulaska i osoba koja prevozi van transporta robe ili osoba iz prometa Slovenije i vraća se u Sloveniju u roku od osam sati nakon njenog napuštanja;

osoba koja putuje tranzitom kroz Republiku Sloveniju i napušta Sloveniju najkasnije šest sati nakon ulaska;

osoba s diplomatskom putovnicom;

osoba koja još nije navršila 13 godina i koja svakodnevno ili povremeno prelazi granicu zbog sudjelovanja u obrazovanju, osposobljavanju ili znanstvenim istraživanjima u Republici Sloveniji ili državi članici Europske unije ili schengenskom području i to dokazuje odgovarajući dokazi.

Kontrolne točke

Na unutarnjim granicama s Mađarskom, Austrijom i Italijom u Republiku Sloveniju može se ući samo na kontrolnim točkama. Prelazak državne granice izvan kontrolnih točaka nije dopušten, osim dvojnim vlasnicima tijekom obavljanja šumarskih, poljoprivrednih ili poljoprivrednih poslova. Kontrolne točke su nepromijenjene, kao i njihovo radno vrijeme.

Izvor Vlada Slovenije

TAR: Od ponedjeljka podjela uskrsnica umirovljenicima

POREČ: Virtualni Dani harmonike u Umjetničkoj školi