in

Novi pokušaj krađe podataka – Lažni SMS-ovi Hrvatske pošte

Screenshot - Poruka na mobitelu s hrvatskog broja

Hrvatska pošta je objavila priopćenje u novom pokušaju prijevare i krađe osobnih podataka koje objavljujemo u cijelosti.

“Putem SMS poruka širi se lažna obavijest o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija. Nemojte otvarati poveznice koje se u njima nalaze jer se time izlažete riziku od krađe vlastitih bankovnih podataka. 

Ukoliko ste primili lažni SMS u istom periodu kada očekujete pošiljku, u pitanju je slučajnost. Jedino primatelj ili pošiljatelj pošiljke mogu saznati osnovne podatke o pošiljci putem sustava za praćenje, i to ako raspolažu brojem pošiljke, odnosno ako je za pošiljku odabrana usluga praćenja.

Lažne poruke i obavijesti prepoznatljive su po sumnjivoj i čudnoj e-mail adresi ili poveznici (službena domena Hrvatske pošte je posta.hr), pravopisnim i gramatičkim pogreškama na stranici ili korištenjem engleskog jezika, kao u ovom slučaju:

Foto Hrvatska pošta
Foto Hrvatska pošta

Foto Tanja Kocijančić

POREČKI MUZEJ slavi 140 godina bogatim programom tijekom cijele godine – Festival La mula de Parenzo, otvaranje memorijalne kuće Joakima Rakovca, promocije knjiga…

Ilustracija - Foto Gerd Altmann za Pixabay

HNB upozorava građane na prijevaru: “Naši zaposlenici ne zovu na telefon”