in

NOVIGRAD: Laureati za Dan grada dr. Đurđević, obitelji Stankić i Mihelić, “Patka” i Kopterm

Foto Tanja Kocijančić

Novigrad je proteklog vikenda proslavio Dan grada i zaštitnika grada Sv. Pelagija, a tim je povodom u nedjelju navečer u novouređenom Centru za manifestacije i kulturu grada (CMIK) održana svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su bili brojni uvaženi gosti – župan Boris Miletić, istarski saborski zastupnici katarina Nemet. Sanja Radolović, Anton Kliman, Emil Daus i MArin Lerotić, potom velik broj istarskih (gradona)načelnika, predstavnici Talijanske unije i brojni drugi gosti.

svečana sjednica vijeća nagrađeni novigrad 2022 tanja kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Najsvečaniji trenutak sjednice bila je podjela nagrada zaslužnim građanima i tvrtkama, a ove je godine bilo petero laureata. Mauricijev ciborij dodijeljen je dr. med. Dragici Đurđević za iznimno životno postignuće u području zdravstva i socijalne skrbi, dok su Plakete Grada Novigrada dobili obrt Transporti Stankić za višegodišnji doprinos i postignuća iz područja gospodarstva, OPG Damir Mihelić za višegodišnji doprinos i postignuća iz područja gospodarstva i zaštite okoliša, Lovačko društvo „Patka“ za višegodišnji doprinos u području zaštite prirode i životinja te trgovačko društvo Kopterm za višegodišnji doprinos i postignuća iz područja gospodarstva.
Svečana sjednica bila je prigoda da gradonačelnik Anteo Milos rezimira najvažnije investicije iz te najavi buduće projekte.

Foto Tanja Kocijančić - Anteo Milos
Foto Tanja Kocijančić – Anteo Milos

Uz mnogo izazova kroz sve te godine izgrađene su i neke od danas kapitalnih infrastruktura za funkcioniranje grada. Od izgradnje muzeja Lapidarium, gradske knjižnice, sportske dvorane, nove lučice na Porporeli, sustava javne odvodnje, građevinske deponije i reciklažnog dvorišta, pa sve do zadnjeg ulaganja u ovaj moderni kulturni centar. Zahvaljujući ovim ali i mnogim drugim javnim i privatnim ulaganjima, Novigrad je danas uređeni grad, grad koji dobro živi, koji se razvija, i u kojem i ove godine bilježimo pozitivne gospodarske i demografske pokazatelje.
-Kroz sve te godine ulagali smo i u programe predškolskog odgoja, obrazovanja, socijalne i zdravstvene skrbi, u brigu o okolišu i o mnoge druge programe i aktivnosti naših udruga i ustanova, a sve sukladno zakonskim obavezama i mogućnostima. Zahvaljujući dobrim proračunskim prihodima, a na temelju stvarnih potreba, u nekim smo segmentima preuzeli i ulogu države u financiranju javnih usluga. Od sufinanciranja rada i smještaja policije, sufinanciranje timova hitne pomoći, pa sve do izgradnje pulske opće bolnice i specijalne bolnice Martin Horvat u Rovinju. Ovo su samo neki od pozitivnih i rekao bih odgovornih primjera kako u Istri zajednički ulažemo u bolji društveni standard, nanizao je gradonačelnik Milos.

Foto Tanja Kocijančić - Svečana sjednica za Dan grada Novigrada 28-8-2022
Foto Tanja Kocijančić – Svečana sjednica za Dan grada Novigrada

Podsjetio je na potpisivanje sporazuma o gradnji nove talijanske škole od prije nekoliko dana, što je pozitivan primjer suradnje više institucija. Zahvalio je svima koji su doprinijeli ovom izuzetno važnom projektu, a posebno županu Miletiću, Mauriziju Tremulu i Marinu Corvi iz Talijanske unije i potpredsjedniku Hrvatskog sabora i zastupniku talijanske manjine Furiju Radinu.
Završio je zaključkom da su i ove godine napravili mali korak naprijed u stvaranju boljih uvjeta za rad i život naših sugrađana.

-Godina koja je pred nama donosi nam brojne izazove vezane uz porast cijena energenata i inflacije, ali donosi i neke nove projekte koji će doprinijeti rastu i razvoju našega grada. Navesti ću dogradnju muzeja Galerion, uređenje glavnog gradskog trga, novih poslovnih prostora na autobusnom kolodvoru, kao i izgradnju važnog projekta komunalne lučice u Dajli.
I dalje želimo biti sredina u koju se rado i s razlogom dolazi, ali i sredina u koju se ljudi vraćaju i ostaju živjeti, zaključio je gradonačelnik.
Prigodnim se riječima brojnoj publici obratio i župan Miletić kazavši da je niz nezavisnih instituta u Hrvatskoj prema brojnim kriterijima i pokazateljima proglasio Novigrad najboljim gradom za život u Republici, a predsjednik Gradskog vijeća Vladimir Torbica istaknuo je da su razlog uspjehu Novigrada tri personificirana slova ZZZ.

-Zajedništvo, zajednica i zadovoljstvo osjećaju se u Novigradu, jer osluškujemo potrebe vlastitog stanovništva. Mi ne želimo biti kao neki, niti se uspoređujemo s drugim susjednim gradovima. Mi želimo sačuvati dušu našega grada i vlastiti identitet, jer to je ono što Novigrad čini tako jedinstvenim, zaključio je Torbica zahvalivši na tome i doprinosu gradskih vijećnika koji su jednoglasno prihvatili sve za grad i građane najvažnije odluke.

Paola Legovich Hrobat i Davorka Parmać - Foto Tanja Kocijančić
Paola Legovich Hrobat i Davorka Parmać – Foto Tanja Kocijančić

Mimo protokolarnog dnevnog reda emotivan je bio i trenutak oproštaja uz javnu zahvalu za tri građanke koje svoje funkcije napuštaju 1. rujna zbog umirovljenja. Zamjenica gradonačelnika Viviana Fakin uručila je zahvalnice dosadašnjim ravnateljicama Davorki Parmać iz OŠ Rivarela, Ines Mika iz Doma za starije osobe Novigrada i Paoli Legovich Hrobat, dugogodišnjoj predsjednici Zajednice Talijana Novigrad.

Dodajmo kako je svečana sjednica započela himnom RH i Istarske županije koje je izvela Karla Havić, uz klavirsku pratnju Lorenza Radovića, oboje glazbeno stasali u okviru buzetske udruge Mali veliki mikrofon.

Foto Volonterski centar Istra

U Puli predstavljena slikovnica “Uzbuna u gradu Škurigradu” – kao djelo učenika nekoliko škola

Svečana sjednica Vijeća Funtane za sv. Bernarda - Foto Antonio Paljuh

Župan ukinuo mjeru redukcije vode