in

NOVIGRAD posjetili talijanski veleposlanik i konzul: Razgovaralo se o poslovnoj suradnji i obrazovanju

Foto Aleta Brattoni

Veleposlanik Talijanske Republike u RH i Generalni konzul Republike Italije u Rijeci posjetili Novigrad: glavne teme bile su obrazovanje i poduzetništvo 

Talijanski veleposlanik i generalni konzul u Novigradu – Foto Aleta Brattoni

Nakon jučerašnjeg posjeta Labinu i Pazinu, danas su veleposlanik Italije u Republici Hrvatskoj NJ. E. Pierfrancesco Sacco i generalni konzul Republike Italije u Rijeci Davide Bradanini boravili u Novigradu, nakon čega je planiran i obilazak Buja.

Domaćin ovim gostima u Novigradu bio je ovdašnji gradonačelnik, Anteo Milos, a na susretu koji se odvio u prostorijama Zajednice Talijana Grada Novigrada, uvelike se raspravljalo o budućnosti, mladima i poduzetnicima. Nakon toga prigodno je uslijedio vođeni razgled starogradske jezgre, posjet Talijanskoj osnovnoj školi Novigrad i Dječjem vrtiću Girasole/Suncokret, te posjet poslovnoj zoni Vidal, gdje su se Veleposlanik i Generalni konzul susreli s tamošnjim talijanskim poduzetnicima i investitorima.

„Današnji je susret protekao u vrlo prijateljskom tonu. Veleposlanik je predstavio svoje viđenje Istre, odnosno Novigrada, te onoga što je dosad upoznao u svojim obilascima našeg teritorija. Istaknuo je pritom važnost obrazovanja, kao i ulaganje u isto, a naglasak je stavio i na razvoj poduzetništva koje treba poticati, te stvarati preduvjete za nove ideje i dovođenje novih kapitala, poglavito iz Italije”, osvrnuo se na sastanak novigradski gradonačelnik Anteo Milos.

Talijanski veleposlanik i generalni konzul u Novigradu – Foto Aleta Brattoni

On dodaje kako je novigradska zona Vidal jedna od najuspješnijih u Istri po pitanju poticanja poduzetnika, pogotovo u privlačenju talijanskog kapitala na područje Istre, odnosno Republike Hrvatske.

„U Novigradu je prisutno petnaestak talijanskih poduzetnika u našoj zoni Vidal, kao i mnogo drugih, manjih poduzetnika. Ono što je najbitnije jest da svim poduzetnicima pružamo kvalitetnu infrastrukturu, ali i pomoć u stjecanju nekretnine, kao i pomoć pri njezinoj izgradnji. Osim toga, pružamo pomoć u vidu obrazovanja kadrova, a kao zajednica uvijek smo na raspolaganju”, zaključuje Milos.

Veleposlanik je pohvalio dinamičnost, ali i suradnju novigradske Zajednice Talijana s Gradom, te je izjavio kako se ovdje osjeća kao kod kuće. Nakon jučerašnjeg posjeta šest tvrtki u Labinu, kao i današnjeg posjeta talijanskih tvrtki u Novigradu, zaključuje kako bi mu bilo drago kada bi i ostale talijanske tvrtke došle raditi i surađivati s onim hrvatskima jer, veli, privatni sektor, a poglavito manje tvrtke koje simboliziraju Italiju, ključni su za budućnost.

Na ranije navedenom sastanku bio je prisutan i Maurizio Tremul, predsjednik Talijanske unije koji navodi kako dolazak veleposlanika i generalnog konzula znači da Italija, kroz njihove oči, upoznaje našu stvarnost. Osim toga, dodaje, oni istovremeno interpretiraju kako Italija percipira naše aktivnosti, ujedno dajući korisne savjete. 

Prema njegovu navodu, tijekom samog sastanka najveću su važnost pridali postignućima po pitanju kulture, jezika, identiteta, školskog obrazovanja, ali i mogućnosti za pronalazak novih puteva razvoja u poduzetništvu talijanske komponente na ovom teritoriju. 

Kako je ovaj sastanak od izuzetne važnosti za cijelu zajednicu u Novigradu, složio se i Marin Corva, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije.

„Veleposlanik je, s generalnim konzulom, posjetio, između ostalog, i našu Zajednicu Talijana, jednu od zajednica koja je dosta specifična jer se možda najviše od svih bavi nekim poduzetničkim, inovativnim pitanjima, koja su zasigurno bitna za budućnost”, veli Horvat.

Predsjednica Zajednice Talijana Novigrad Paola Legovich Hrobat zahvalila se što su odabrali upravo Zajednicu kao domaćina ovog susreta.

„Radi se o vrlo važnoj posjeti za nas. Prijedlozi izneseni na današnjem sastanku važni su za naše buduće aktivnosti koje su financirane od strane talijanskog Ministarstva. Nadam se kako će svi prijedlozi koje smo tijekom sastanka izmijenili biti realizirani, te da ćemo time zadržati našu talijansku nacionalnost”, izjavila je predsjednica novigradskog ZT-a.

Napisala i snimila Aleta Brattoni

Plenković, Beroš i Jandroković cijepit će se AstraZenecom

TAR: Petra Radojčić istarska prvakinja iz njemačkog jezika