in

NOVIGRAD: Prijem za maslinare nagrađene u New Yorku na prestižnom svjetskom natjecanju

Nakon što su nedavno objavljeni rezultati s jednog od najvećih i najprestižnijih svjetskih natjecanja kvalitetnih ekstra djevičanskih maslinovih ulja – New York International Olive Oil Competition (NYIOOC), na kojem je odlične rezultate postiglo i nekoliko ulja novigradskih proizvođača, gradonačelnik Anteo Milos priredio je mali prigodni prijem njima u čast, kako bi se dodatno naglasila važnost i značaj njihova međunarodnog uspjeha.

Uz nagrađene maslinare pozivu gradonačelnika odazvali su se i direktor TZIŽ Denis Ivošević, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan, direktorica turističke zajednice Grada Novigrada Vesna Ferenac te voditeljica službe za stručnu podršku pazinske ispostave Ministarstva poljoprivrede Marina Kocijančić. Prigodno druženje održano je u atriju novigradske uljare Al Torcio, obitelji Beletić, koja je i polučila najveći uspjeh među predstavnicima Novigrada na NYIOOC-u.

Da podsjetimo, uljara Al Torcio na ovom prestižnom natjecanju osvojila je čak pet zlatnih medalja za svoja ulja Al Torcio Bianchera, Al Torcio Itrana, Al Torcio Moraiolo, Al Torcio Pendolino i Al Torcio Rosulja te srebrne medalje za Al Torcio Blend, Al Torcio Frantoio i Al Torcio Leccino. Po jednu zlatnu medalju osvojila su ulja Červar Bianchera (ZO Červar), Rheos Premium Blend (OPG Andrea Brečević) i Vergal (Laguna Novigrad). Svi oni sada čine elitni popis najboljih svjetskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja u okviru vodiča s njujorškog natjecanja, publikacije koju koriste milijuni ljudi kako bi saznali više o nagrađenim uljima i ljudima koji stoje iza njih.

Osim čestitki nagrađenim novigradskim maslinarima, gradonačelnik Milos uručio im je i prigodne poklone, vrijednu povijesnu fotografiju Novigrada iz zraka (iz 1915. godine) te knjigu o maslinarstvu. Naglasio je tom prigodom kako su ovim posljednjim u nizu međunarodnih uspjeha još jednom potvrdili da pripadaju u sam vrh svjetske proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja, te da svojom izvrsnošću osim svojih proizvoda na najbolji način promoviraju i svoj grad, ali i cijelu Istru. Čestitkama su se pridružili i županijski pročelnik Pinzan te direktor TZIŽ-a Ivošević, naglasivši kako osim što je iznimno cijenjeni poljoprivredni proizvod, visoko kvalitetno maslinovo ulje predstavlja i značajan gastronomski adut, te je jedan od važnih kamenčića u mozaiku turističke ponude, pa i motiv dolaska u Novigrad i Istru.

Izvor Grad Novigrad

TAR: Punkt za testiranje gostiju iz privatnog smještaja – Evo kako se možete prijaviti

DAJLA: Supružnici Medica proslavili 60 godina braka!