in

NOVIGRAD: Restauriran svod i zamijenjena bočna vrata župne crkve

Foto TZ Novigrad

U novigradskoj župnoj crkvi Svetog Pelagija i svetog Maksima nedavno je temeljito saniran i restauriran svod srednje lađe, oslikan freskama. Riječ je o stropnim freskama iz 18. stoljeća u obliku medaljona, koje prikazuju tri starozavjetna događaja, doznajemo iz Grada Novigrada.

Zahtjevne restauracijske radove izvele su četiri zagrebačke umjetnice, specijalizirane za ovu vrstu restauracije. Pored toga, građevinski su obrađeni i sanirani i bočni zidovi srednje lađe, te stupovi do vanjskih strana bočnih lađa. Predstoji sad još skorašnja sanacija bočnih zidova dviju bočnih lađa, dok su svodovi bočnih lađa svojevremeno već sanirani, te su u dobrom stanju. 

Time će biti dovršena opsežna obnova unutrašnjosti novigradske župne crkve, koja je u tom opsegu zadnji puta obnavljana prije 50-ak godina, doznajemo od novigradskog župnika vlč. Luke Pranjića. 

„Restaurirane freske možda nisu od neke posebno velike umjetničke vrijednosti, jer nisu ni osobito stare, no svakako su bile vrijedan dekor crkve u vrijeme kada su nastale, baš kao što su to i danas, sada u novom svijetlu, obnovljene i sačuvane na odgovarajući način“, prenosi vlč. Franjić.

Radove na restauraciji unutrašnjosti crkve u cijelosti je financirala novigradska župa Svetog Pelagija. 

Uporedo s obnovom svoda zamijenjena su i drvena vrata crkve, s bočne strane prema Velikom trgu, dotrajala i načeta zubom vremena. Ova je investicija financirana iz proračuna Grada Novigrada-Cittanova. 

Da podsjetimo, novigradska župna crkva Svetog Pelagija i svetog Maksima trobrodna je bazilika, koja je sve do 1831. Godine bila biskupijskom katedralom. Izvorni je oblik dobila u starokršćanskom razdoblju (V.-VI. st.), u vrijeme osnivanja Novigradske biskupije. Tragovi toga razdoblja čitaju se na sjevernom uzdužnom zidu bazilike gdje su 1972. otkriveni starokršćanski prozorski okviri. U sklopu katedralnoga kompleksa nalazila se i krstionica (srušena 1782.) te zgrada s biskupskim stanom (episkopij, srušen 1874.). Stari zvonik na pročelju katedrale srušen je 1874. godine, kada je izgrađen novi samostojeći zvonik. Crkva je temeljito obnavljana 1408., 1580., 1746. i 1775. godine. U srednjem vijeku unutrašnjost je bila oslikana freskama, o čemu svjedoče njihovi ostaci na bočnom (južnom) oltaru. Današnje neoklasicističko pročelje dovršeno je 1935. godine. Interijer crkve danas obilježava duboki kor s baroknim oltarom ispod kojega se nalazi (rano)romanička kripta.

Danas se za promet otvara cesta od Žbandaja do Svetog Lovreča

OSMOMJESEČNI RADOVI KONAČNO GOTOVI: Otvara se za promet cesta FUNTANA-VRSAR