in

NOVIGRAD: Započela izgradnja zgrade iz Programa subvencionirane stanogradnje

Sredinom siječnja započeli su radovi na izgradnji višestambene zgrade u okviru Programa subvencionirane stanogradnje (SUS) Grada Novigrada, kojim će Grad svojim sugrađanima omogućiti da po povoljnijim financijskim uvjetima od onih na tržištu riješe jedno od najvažnijih egzistencijalnih pitanja, pitanje stanovanja.

Stambena zgrada s devet stanova u okviru ovog projekta gradi se na građevinskom zemljištu u vlasništvu Grada Novigrada, u naselju Stancijeta, u neposrednoj blizini dvojne zgrade izgrađene u okviru već realiziranog SUS projekta. Tada je – da podsjetimo – izgrađena dvojna zgrada s 18 stanova, u koje su stanari uselili 2016. godine.

Na parceli buduće zgrade već su obavljeni pripremni zemljani radovi na iskopu temelja te je položena prva armirano-betonska ploča, a slijedi nastavak građevinskih radova, koji su natječajem povjereni glavnom izvođaču radova, poduzeću Junior P. d.o.o. iz Novigrada. Putem natječaja odabrani su izvođači i ostalih građevinskih odnosno obrtničkih radova i usluga. Rok dovršetka izgradnje je devet mjeseci, odnosno do sredine listopada ove godine. Vrijednost investicije, čiji je formalni nositelj gradsko komunalno poduzeće Neapolis, iznosi 5,4 milijuna kuna (s PDV-om).

Prethodno je, u zadnjem kvartalu prošle godine, proveden natječaj za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova u okviru SUS programa, temeljem kojega je formirana lista prvenstva za kupnju stanova. S devetoro kandidata krajem godine potpisani su potom predugovori o kupnji stanova, dok će se glavni ugovor sklopiti po ishođenju uporabne dozvole.

Ovim projektom predviđeni su stanovi veličine oko 37 m2, 54 m2, 60 m2 i 75 m2, svi s pripadajućim podrumskim spremištem površine od dva četvorna metra i parkirnim mjestima, a stanovi u prizemlju i s pripadajućim dvorišnim površinama. Cijena stambenih kvadrata niža od tržišne ostvarena je zahvaljujući tome što je Grad besplatno ustupio zemljište za izgradnju i kompletnu infrastrukturu te se odrekao komunalnog doprinosa.

Dodajmo i kako je sredinom siječnja potpisan ugovor između Grada Novigrada, gradskog poduzeća Neapolis i Istarske kreditne banke Umag, kojim se korisnicima kredita za kupnju stanova u okviru novigradskog SUS programa omogućavaju određene pogodnosti kojima će lakše ostvariti realizaciju kredita. Konkretno, ugovorom je definirano da će se krediti odobravati već na temelju predugovora o kupoprodaji stana, te da će se za realizaciju kredita prihvatiti uknjižba hipoteke u korist banke radi osiguranja otplate kredita na nekretnini na kojoj će tek biti izgrađena zgrada u okviru SUS-a, priopćeno je iz gradske uprave.

Novigradskim poduzetnicima na raspolaganju 11,7 milijuna kuna putem subvencioniranog kredita

Istarski stožer: Novih 6 slučajeva, preminula jedna osoba