in ,

Novo vozilo za umašku Hitnu pomoć – za sigurniji prijevoz pacijenata do Izole

Foto: Grad Umag
Foto: Grad Umag

U organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, Opće bolnice Pula, Splošne bolnišnice Izola i Grada Umaga jučer je u Zajednici Talijana „Fulvio Tomizza“, u sklopu europskog projekta „EMERGENCY EuroRegion“, sufinanciranog iz Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014.-2020., održano predstavljanje prijedloga Protokola prekograničnog prijevoza životno ugroženih pacijenata u partnerskoj mreži. Usto je službeno predano novo ambulantno vozilo za Hitnu pomoć za sigurniji prijevoz pacijenata do bolnice u Izoli, piše u priopćenju.

Dvogodišnji projekt započeo je projektnim aktivnostima 1. rujna 2018. godine. Pored Splošne bolnišnice Izola (vodeći partner), u provedbi tog projekta sudjeluju tri projektna partnera: Opća bolnica Pula, Zavod za hitnu medicinu Istarske županije i Zdravstveni dom Izola. Glavni zajednički cilj projekta EMERGENCY EuroRegion predstavlja uspostavu trajne mreže ključnih zdravstvenih institucija s područja hitne medicinske službe na prekograničnom području.

Ambulantno vozilo, koje je svečano predano voditeljici Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije-ispostava Umag dr.med.spec. Jovanki Popović-Glavičić, zadovoljava najmodernije svjetske standarde, osigurava da se do pacijenta dođe brzo i sigurno, da se pacijent vozi udobno (ne osjeti faktor ceste) i sigurno. Dakle, u ovom vozilu moguće je zbrinjavati pacijenta kao da se nalazi u ambulanti. Ovakav tip vozila je „pokretna“ ambulanta, a njegova vrijednost iznosi 160.000 eura.

U okviru projekta provode se i edukacije iz hitne medicine u svim institucijama koje sudjeluju u projektu. Zavod za hitnu medicinu Istarske županije već provodi edukacije u vrijednosti cca 65.000 eura, za po 25 radnika iz svake kategorije (dr.med. med.sestre/med. tehničare i vozače) i to putem međunarodno certificiranih tečajeva iz područja oživljavanja (Advanced Life Support),  traume (International Trauma Life Support) i zbrinjavanja djece (European pediatric Life Support) te Winfocus tečaja ultrazvuka, kao i tečaja za vozače (International Trauma Life Support osnovni tečaj i Basic Life Support). Time se dodatno poboljšavaju znanja i vještine djelatnika Zavoda u domeni hitne medicine, a sve radi povećanja razine skrbi o životno ugroženim pacijentima.

Na porečku rivu stigle nove rampe koje očitavaju tablice

Vrsarski stolnotenisači sigurni na vrhu ljestvice