in

Istra dobila novi obrazovni Centar KLIK

Foto Istarska županija

Novoizgrađena zgrada Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, na Stoji, gdje će se nalaziti Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula, ovog je tjedna dobila uporabnu dozvolu. Radi se o trenutno najvećoj investiciji na području obrazovanja u Istri, a osnivanje, uspostava i razvoj Centra KLIK Pula provodi se putem 2 EU projekta.

Foto Istarska županija
Foto Istarska županija

„Godinu privodimo kraju sjajnom vijesti o dobivenoj uporabnoj dozvoli za Centar KLIK Pula! Danas je posebno važno biti konkurentan na globalnom tržištu, te stvarati kadrove koji će pri završetku školovanja biti u korak s trendovima i još važnije, koji će naći zaposlenje u struci. Znamo da je ključ uspjeha u turizmu i ugostiteljstvu čovjek i veseli me što će mnoga praktična znanja učenici naše Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu moći stjecati u novim,  modernim i suvremeno opremljenim prostorima, ali i što će Centar biti mjesto cjeloživotnog obrazovanja i usavršavanja“, komentirao je istarski župan Boris Miletić. 

Posjetimo, Ministarstvo turizma i sporta prepoznalo je regionalne centre kompetentnosti kao instrument kojim može unaprijediti kvalitetu obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo te prilagođavati ga potrebama tržišta rada s ciljem jačanja konkurentnosti ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu. Centar je mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Odlukom Ministarstva turizma 20. srpnja 2018. godine Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu  imenovana je centrom i time stekla prava na prijave na natječaje Ministarstva turizma i sporta kroz razne fondove.

Prvi projekt se odnosi na rekonstrukciju i dogradnju centra KLIK Pula, a nositelj je Istarska županija. Ukupna mu je vrijednost 6.615.680,15 EUR, od čega je 3.981.455,86 EUR osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, a preostalih 2.634.224,29 EUR sufinancira Istarska županija. Nakon provedenog postupka javne nabave za odabir izvođača radova na rekonstrukciji i dogradnji Centra KLIK PULA te potpisa Ugovora s tvrtkom DE CONTE d.o.o., građevinski radovi krenuli su u rujnu 2022. godine. 

Suradnici na ovome projektu su: Hrvatska gospodarska komora, Hrvatski zavod za zapošljavanje – područni ured Pula, Obrtnička komora Istarske županije, Valamar Riviera, te Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj. 

Drugi projekt obuhvaća uspostavu i razvoj Centra, kao i niz programa stručnog usavršavanja za nastavnike, provedbu visoko kvalitetne praktične i teorijske nastave. Vrijednost projekta je 5.931.659,00 EUR, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda.

Nositelj tog projekta je Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, a partneri su: Istarska županija, Grad Pula, Obrtnička komora Istarske županije, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Pula, Arena Hospitality Group d.d., AZRRI – Agencija za ruralni razvoj Istre, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Maistra, Škola za odgoj i obrazovanje Pula, Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj, Uniline i Valamar Riviera, objavio je Upravni odjel župana Istarske županije.

Advent Poreč - Slatko jutro - Foto Grad Poreč

POREČ: Slatko jutro učenika TUŠ A. Štifanića za “čistu peticu”

Foto POU Buje

Prosinački program u Bujama – Pješačenje Parenzanom, koncerti, nagradna igra i pršut, gastro ponuda, Bujak i božićni sajam