in

LABIN: Projekt osposobljavanja nezaposlenih za kuhara tradicijske kuhinje i interpretatora kulturne baštine

Nedavno je u Pučkom otvorenom učilištu Labin predstavljen projekt „Rudnici baštine“ čiji je smisao promicanje inovativnih inicijativa u sektoru turizma i ugostiteljstva i povećanje zapošljivosti nezaposlenih osoba u sektoru turizma i ugostiteljstva . Projekt provodi Pučko otvoreno učilište Labin u ulozi nositelja, s partnerima a oni su Diopter – otvoreno učilište, udruga Istra Inspirit, ugostiteljski obrt Bukaleta i tvrtka Koral. Učilišta su, s partnerima, udružila snage te će tržištu rada ponuditi nove programe edukacije sa znanjima koja su potpuno nova, aktualna i tražena na hrvatskom tržištu rada.

Prema dosadašnjem iskustvu i provedenim istraživanjima, Daniela Mohorović , ravnateljica POU Labin je istaknula da na tržištu rada nedostaje znanja za  pripremu tradicionalne istarske kuhinje i prezentaciju na suvremen i atraktivan način pa će kroz projekt izraditi program edukacije za kuhare tradicijske kuhinje i besplatno ga ponuditi nezaposlenim osobama.

Osim toga, kao potpunu inovaciju, Mohorović tvrdi da će izraditi i verificirati program osposobljavanja za interpretatore kulturne i prirodne baštine. Storytelling ili interpretacija kulturne baštine je vještina pričanja priča o kojoj se u zadnje vrijeme podosta govori te se njome naglašava važnost pri stvaranju turizma budućnosti , turizma doživljaja,  i održivosti lokalnih zajednica. Program će, također, biti besplatno ponuđen nezaposlenim osobama.

Besplatne edukativne programe za kuhare tradicijske kuhinje i interpretatore kulturne i prirodne baštine pohađat će ukupno 40 nezaposlenih osoba i to 28 osoba mlađih od 25 godina, 10  osoba starijih od 54 godine i 2 osobe s invaliditetom.

Maja Milevoj, ravnateljica Dioter-a je izrazila zadovoljstvo zbog svoje uloge partnera na ovome projektu jer će na taj način podijeliti dosadašnje bogato iskustvo rada na EU projektima sa POU Labin. Samo suradnjom i razmjenom iskustava, kaže Milevoj, možemo utjecati na podizanje svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja koji je jedini pravac napretka.

Osim ponuđenih programa za nezaposlene, ravnateljice kažu da misle i na osuvremenjivanje vještina suradnika i predavača za koje će  organizirati niz besplatnih radionica za poboljšanje andragoških vještina i povećanje kompetencija za rad s odraslim i ranjivim skupinama.

Projekti ovakve vrste nude mogućnost dugotrajnog zapošljavanja ranjivih skupina u sektoru turizma i ugostiteljstva budući da polaznici stječu određene i specifične kompetencije koje ih čine konkurentnijim za tržište rada. Zbog toga je ravnateljica POU Labin pozvala lokalno stanovništvo da sudjeluju u aktivnostima koje će projekt nuditi.

Svi zainteresirani mogu se javiti u učilišta POU Labin i Diopter putem telefona na: 052/852-133, 052/501-500 ili e – maila: ravnateljica@uciliste-labin.hr; diopter@diopter.hr.

Projekt se financira u sklopu poziva: „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva“, a vrijednost projekta je 1.388.793,40 HRK. Projekt „Rudnici baštine“ u 100% iznosu financira Europska unija iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Projekt je započeo 23. travnja 2019. te traje 24 mjeseca. (Izvor Grad Labin)

Ministarstvo turizma i HTZ pokreću projekt “Tjedan odmora vrijedan” – Hrvati ljetujte u Hrvatskoj!

policija nesreća ilustracija pixabay

NOVA TRAGEDIJA U PROMETU: Pješaka usmrtio kamion kod Kršana