in

PAZIN: Dovršen projekt “ISTRAžimo sa znanjem” u kojem je educirano 60 nezaposlenih

ISTRAžimo sa znanjem (23.4.2019. – 23.4.2021.) projekt je Pučkog otvorenog učilišta Pazin u vrijednosti od oko 1,66 milijuna kuna

Završna konferencija europskog projekta ISTRAžimo sa znanjem, čiji je nositelj Pučko otvoreno učilište u Pazinu u partnerstvu s agencijom Contineo, održana je ovog četvrtka u Spomen domu. U sklopu dvogodišnjeg projekta, u potpunosti financiranog od strane Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.660.549,95 kuna, održani su brojni besplatnih formalni i neformalni programi obrazovanja, namijenjeni mladim nezaposlenim osobama te profesionalcima/mentorima.

Kroz projekt se školovalo preko 30 novih turističkih vodiča za Istru, osposobljeno je 10 trenera i mentora u području andragoških vještina i metodike te u provedbi on-line i kombiniranog učenja, održani su tečajevi jezika, tečajevi i radionice komunikacijskih i interpersonalnih vještina, digitalnog marketinga, obrtništva i poduzetništva.

U sklopu projekta osmišljen je i sastavljen nastavni plan i program te proveden prvi Tečaj za regionalnog eksperta za enogastronomiju. U njegovoj pripremi i provedbi sudjelovao je veliki broj stručnjaka iz polja maslinarstva, enologije, gastronomije, marketinga i poduzetništva te je program lokalno prepoznat kao iznimno bitan za odmak od sezonalnosti te za daljnji razvoj istarskog turizma u smjeru enogastronomije.

Istra se kroz posljednje desetljeće sve više profilira kao eno-gastronomska turistička destinacija, a relevantni strateški dokumenti na nacionalnoj i regionalnoj (lokalnoj) razini prepoznaju eno i gastro turizam kao važnu gospodarsku granu u budućnosti. Razvojna strategija Istarske županije enogastronomiju prepoznaje kao dominantan turistički proizvod, posebice na razini Središnje Istre. Pučko otvoreno učilište u Pazinu prva je ustanova za obrazovanje odraslih koja je odlučila svojim programom pridonijeti razvoju ovog vida turizma.

U Istri je potražnja za personaliziranim turama sve veća, a velik je i broj novootvorenih kušaona koje također potražuju educirani kadar koji će gostima upotpuniti autohtoni doživljaj naše regije. Manji proizvođači traže nove kanale i načine povezivanja, a naši educirani eksperti sa svojim će novostečenim znanjima imati veliku ulogu u daljnjem rastu i razvoju enogastronomskog turizma, povezivanju ponuđača i potraživača, osmišljavanju i ponudi specijaliziranih i personaliziranih tura, brendiranju regije i plasmanu kvalitetnih proizvoda naših lokalnih ljudi.

-Nakon dvije godine i niza nepredvidivih ograničenja uzrokovanih epidemijom, sretni smo da možemo reći kako smo projekt uspješno priveli kraju te kako je veliki dio naših polaznika već krenuo razvijati svoja poslovanja primjenom usvojenih znanja, a veseli nas činjenica da su vrijednost projekta prepoznali i lokalni obrtnici, poduzetnici, proizvođači i ostali stručnjaci u polju enogastronomije koji su se odazvali suradnji, poručuju iz Učilišta.

Zahvalili su se maslinarima, vinarijama, Edukacijskom gastronomskom centru Istre te Zrinki Čornij, Karmen Gašparini, Jasenki Kapuralin, Marinu Krapcu, Dinki Krčelić, Tamari Legović, Robertu Periću, Nikoli Peziću, Sebastianu Santraču i Edmondu Šuranu koji su im, u vremenima kad su zajedno trebali biti kreativniji no ikad, pomogli realizirati sve njihove velike ambicije vezane uz provedbu.

-Hvala i polaznicama i polaznicima, kojih je bilo iz svih dijelova našeg poluotoka, a koji su odlučili uložiti svoje vrijeme u stjecanje novih vještina koje će biti od koristi ne samo njima već i lokalnoj zajednici, domaćem proizvodu i kvaliteti ponude naše regije. Cijenimo, jedimo, pijmo i preporučajmo lokalno i svježe, poručili su iz Učilišta.

TAR: Otvoreni upisi u Dječji vrtić Morski konjić

NOVIGRAD: Otvaraju se upisi u Dječji vrtić “Tičići”