in

POREČ: TUŠ A. Štifanića ugostila učenike iz 4 županije na natjecanju Worldskills

Foto TUŠ A. Štifanića - Natjecanje Wordskills

Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč bila je domaćin ovogodišnjem Međužupanijskom natjecanju Worldskills u izlučnim disciplinama kuharstva, ugostiteljskog posluživanja i slastičarstva. Tako su 14. i 15. ožujka 2023. u hotelima Valamar Diamant i Valamar Crystal učenici iz gotovo svih ugostiteljskih škola Istarske, Primorsko-goranske, Zadarske i Šibensko-kninske županije, u pratnji mentora, pokazali su svoje vještine u pripremi jela, barskih mješavina, te u pripremi slastica. Ujedno su se međusobno družili, upoznali i stekli jedno novo lijepo iskustvo i prijateljstva. Na otvaranju su okupljene pozdravili u ime Grada Poreča zamjenik gradonačelnika Elio Štifanić, Eduard Folo u ime Valamar Riviere d.d., te ravnateljica TUŠ „Antona Štifanića“, Tatjana Gulić Pisarević. 

Foto TUŠ A. Štifanića - Natjecanje Wordskills
Foto TUŠ A. Štifanića – Natjecanje Wordskills

-TUŠ Antona Štifanića Poreč stavlja naglasak na poučavanju  strukovnih, komunikacijskih i organizacijskih vještina, što su, u modernom svijetu, ključne kompetencije za struke u turizmu i ugostiteljstvu. Samom odlukom za organizaciju takvog natjecanja, Škola želi unaprijediti proces povezivanja teorijske nastave s praksom u turističkim objektima, pružiti učenicima mogućnost boljeg i kvalitetnijeg upoznavanja s radom u stvarnom radnom okruženju, te motivirati učenike na upis obrazovnih programa u sektoru turizam i ugostiteljstvo, rekla je Gulić-Pisarević, te se zahvalila na pomoći i podršci u organiziranju natjecanja, Valamar Rivieri d.d., Gradu Poreču i Odjelu za odgoj i obrazovanje Istarske županije na podršci.

Od natjecatelja najbolji su u disciplini kuharstvo – Luka Kero (Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar), disciplina ugostiteljsko posluživanje Melanie Breulj (Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar), te disciplina slastičarstvo Ana Vitasović (Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj).

Foto TUŠ A. Štifanića - Natjecanje Wordskills
Foto TUŠ A. Štifanića – Natjecanje Wordskills

Iz škole domaćina TUŠ Antona Štifanića, najbolji su bili učenica Nika Tribuljak, mentorica Dragica Rimac, koja je osvojila 3. mjesto u disciplini slastičarstvo, učenica Lara Marcan, mentorica Tanja Radetić, koja je osvojila 4. mjesto u disciplini Ugostiteljsko posluživanje, te učenik Patrik Hačić, mentor Edi Herak, koji je osvojio 5. mjesto u disciplini kuharstvo.

Organizator natjecanja WorldSkills je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) koja je već dugi niz godina organizator državnih natjecanja učenika strukovnih škola.

Natjecanje iz discipline kuharstvo sastojalo se od pripreme filea poširanog brancina, natjecatelji u disciplini ugostiteljsko posluživanje pripremali su pred Prosudbenim povjerenstvom koktel Cosmopolitan, dok su natjecatelji u disciplini slastičartvo pripremali slasticu od parenog tijesta.

Radove učenika ocjenjivala su prosudbena povjerenstva u sastavu tri člana iz sektora ugostiteljstva po disciplinama.

Foto TUŠ A. Štifanića - Natjecanje Wordskills
Foto TUŠ A. Štifanića – Natjecanje Wordskills

U današnjem  suvremenom radnom okruženju i promjenjivom društvenom kontekstu koje zahtjeva kontinuirano praćenje trendova zanimanja kao što su kuhar, konobar i slastičar trebaju  imati strukovne kompetencije, komunikacijske i organizacijske vještine na visokim razinama.

TUŠ Antona Štifanića Poreč stavlja naglasak na poučavanju  tih vještina što su u modernom svijetu ključne kompetencije. Samom odlukom za organizacijom takvog natjecanja škola želi unaprijediti proces povezivanja teorijske nastave s praksom u turističkim objektima, pružiti učenicima mogućnost boljeg i kvalitetnijeg upoznavanja s radom u stvarnom radnom okruženju, te povezivanje Škole i mnogobrojnih partnera i poslodavaca s ciljem što kvalitetnijeg i bržeg zapošljavanja učenika nakon završenog školovanja, te motiviranjem učenika na odabir školovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Foto TUŠ A. Štifanića - Natjecanje Wordskills
Foto TUŠ A. Štifanića – Natjecanje Wordskills

TUŠ Antona Štifanića Poreč ima u svojim redovima mladu svježu ekipu motiviranih nastavnika koji su uložili velik entuzijazam i trud da organizacija natjecanja bude na visokoj razini što potvrđuju brojne pohvale od strane svih sudionika kao i predstavnika Državnih povjerenstava koji su nadgledali provedbu cijelog natjecanja.

Sudjelovanje na natjecanju omogućilo je da oko 30 natjecatelja u disciplinama kuharstvo, ugostiteljsko posluživanje i slastičarstvo imaju  priliku pokazati svoje znanje i strukovne vještine te povratak svojim kućama bogatiji za jedno novo i vrijedno iskustvo. Učenici koji su osvojili prvo mjesto dobili su priznanja i plasman na državno natjecanje, dok su svi ostali sudionici natjecanja dobili pohvalnice, priopćeno je iz TUŠ-a A. Štifanića.

Foto HTZ - Otvorenje turističkog sajma u Beču

Otvoren austrijski turistički sajam Ferien-Messe – Hrvatska ove godine zemlja partner

Foto Teatar Naranča

Teatar Naranča poklanja predstavu “Bim & Bom” povodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade