in

TAR: Sara Sluganović na završnici Nacionalnog kviza za poticanje čitanja

Foto OŠ Tar-Vabriga

Učenica Osnovne škole Tar-Vabriga, Sara Sluganović iz 7.a razreda, samostalno se prijavila na Nacionalni kviz za poticanje čitanja i bila u tome veoma uspješna, te je pozvana na završnu svečanost u Zagrebu gdje je otišla u pratnji učiteljice Gordane Poropat Alihodžić. Završna svečanost Nacionalnog kviza za poticanje čitanja 2023. održana je u srijedu, 15. 11. 2023. u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Zagrebu, uz prigodan program.

Kviz se provodio online tijekom Mjeseca hrvatske knjige, a  sastoji se od pitanja koja se odnose na tri odabrane knjige koje učenici koji sudjeluju u kvizu moraju pročitati. Ove godine tema kviza bila je „ Pronađeni u prijevodu“, a čitale su se knjige Volker Mehnert, Claudia Lieb: Alexander von Humboldt (s njemačkoga prevela Lara Hölbling Matković),  Stefan Boonen: Nahoče iz Wammerswalda (s nizozemskoga prevela Svetlana Grubić Samaržija), Frances Hodgson Burnett: Tajni vrt (s engleskoga preveo Ivan Ott).

Foto OŠ Tar-Vabriga
Foto OŠ Tar-Vabriga

Alexander von Humboldt bio je putnik i znanstvenik, a u knjizi su opisana njegova putovanja kroz Ameriku i Aziju i istraživanja egzotičnih krajeva, flore i faune i umreženosti života. Nahoče iz Wammerswalda je neobična i dirljiva priča o djevojčici Lutalici. Tajni vrt jedan je od najljepših klasika književnosti za djecu i mlade koji je mnogo puta ekraniziran. 

Nacionalni kviz za poticanje čitanja natjecanje je za mlade čitatelje koje se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige u organizaciji Knjižnica grada Zagreba – Hrvatskoga centra za dječju knjigu i Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom, ujedno jedan od njegovih središnjih programa. Završnom svečanošću Nacionalnog kviza za poticanje čitanja okončan je Mjesec hrvatske knjige.

Čestitamo Sari Sluganović na ovom uspjehu i želim joj još mnogo uspjeha i mnogo pročitanih knjiga. Bravo Sara, poručili su joj iz škole.

Foto Policijska uprava istarska

Istarska policija obilježila Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje

Foto Grad Poreč

POREČ: Veliki interes građana za solarne elektrane