in

OD KRAĐA NA PLAŽI DO PROMETNIH NESREĆA: Njemački policajac Michael Düker pomaže strancima na cijeloj Poreštini

Michael Drucker, Loris Peršurić i Davor ŠVenda/Foto Tanja Kocijančić

Michael Düker njemački je policajac koji je 1. kolovoza stigao u Poreč na ispomoć svojim kolegama, a boravit će do kraja mjeseca u sklopu projekta „Sigurna turistička sezona“ Ministarstva unutarnjih poslova. U sklopu projekta u Poreč je raspoređen njemački policijski službenik Düker, a osim njega u ostalim istarskim postajama ima ih još koji su stigli iz Austrije, Italije, Poljske, Mađarske, Slovenije i Srbije. I oni dolaze po potrebi u Poreč.

Njihov je zadatak pomoći turistima njihovog govornog područja koji ljetuju u Istri.

Danas, 12. kolovoza, u gradskoj palači njemačkog policajca predstavio je načelnik Policijske postaje Poreč Davor Švenda, a dobrodošlicu mu je izrazio gradonačelnik Loris Peršurić. Njemački policajac iznio je novinarima s čime se sve susreo u radu, a mahom mu se dnevni zadaci sastoje od patroliranja pješačkih zona i plaža u pratnji porečkih policajaca.

Švenda je istaknuo da im je prioritet u radu da turistička sezona protekne u ozračju sigurnosti. Osim 12 policajaca iz drugih krajeva Hrvatske koji su došli tijekom sezone pomoći porečkim kolegama, tu je i njemački policajac koji pomaže gostima njemačkog govornog područja.

-Kako bi opravdali povjerenje naših gostiju Policijska postaja Poreč poduzela je sve aktivnosti i ispunila preduvjete kako bi sezonu dočekali spremni. Od stranog policajca najviše koristi imamo u direktnoj komunikaciji sa stranim turistima koji su oštećeni kaznenim djelima, prekršajima, nesreća, u slučajevima nestanka ili kada su gosti s njemačkog govornog područja počinitelji kažnjivih radnji, istaknuo je Švenda.

Dücker je kazao da su Nijemci kada ga vide u njemačkoj službenoj odori iznenađeni i sretni, te osjećaju olakšanje. Stoga je po njemu ovaj projekt istarske policije hvalevrijedan, a pohvalio je i kolege u Poreču koji govore njemački i engleski jezik, te vrlo su profesionalni u obavljanju svog posla.

-Gosti se mogu osjećati sigurno u Poreču, poručio je ovaj Nijemac iz okolice Hamburga koji ovaj posao radi već 43 godine. Prošao je više pozicija unutar policije, specijalist je za kaznena djela vezana uz požare i seksualno zlostavljanje, a trenutno u svojoj postaji vodi odjel za delikte maloljetnika do 17 godina.

Dosad je pomogao svojim sunarodnjacima u prometnoj nesreći na Limskom kanalu, bilo je još drugih događanja, a najčešće su to problemi od krađa novčanika do gubitka registarskih oznaka, te drugo.

Gradonačelnik Peršurić naglasio je kako im je sigurnost građana i gostiju na prvom mjestu, te da imaju jako dobru suradnju sa svim interventnim službama, pa tako i s policijom. Grad Poreč pomaže sa sufinanciranjem smještaja policajaca tijekom cijele godine, te također, apelirao je gradonačelnik, zatražio je od države da omogući dodatne djelatnike ovoj postaji koja ljeti mora brinuti o sigurnosti gotovo 150 tisuća ljudi.

Teško ozlijeđeni vozači mopeda i motocikla u Vrsaru, Buzetu i Umagu

TAR: Zaprašivanje komaraca 15. i 16. kolovoza