in

Opasnost u FUNTANI: Rupu nasred ceste investitori bez dozvola iskopali i zaboravili

Foto Tanja Kocijančić

Građani Funtane zabrinuti su zbog rupe na cesti u Ulici Lahi. Prije oko dva tjedna građevinari su je iskopali, navodno da bi postavili vodovodne cijevi kako bi se na mrežu spojile nove zgrade u tom dijelu mjesta. No, radnici su ubrzo nestali i rupa je ostala otvorena posred ceste već dva tjedna. Neoznačena, neosigurana i opasna. I to nije prvi put.

rupa nasred ceste funtana prosinac 2021 foto tanja kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Ogorčen je i načelnik Mladen Grgeta koji veli da su to već jednom učinili. Bilo je to prije turističke sezone kada je raskopana cijela ta ulica. Radnici su i tada bili, pa nestali. S obzirom da je krenulo ljeto i stigao je poveći turista, općina je u svojoj režiji dala zatrpati ulicu. No, nedavno, opet bez da je nitko u općinskoj upravi zatražio dozvolu za radove, ponovno su je raskopali. I ponovno tako ostavili.

Budući da se kopa za vodovodnu mrežu načelnik nas je uputio na Istarski vodovod Buzet kako bismo vidjeli što se u Lahima događa i kako to planiraju riješiti.

Na pitanja nam je odgovorio Darko Kranjčić, voditelj službe razvoja i investicija u Istarskom vodovodu Buzet.

funtana rupa nasred ceste dva tjedna prosinac 2021 foto tanja kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

-Istarski vodovod d.o.o. u planu poslovanja za ovu godinu nema predmetnu investiciju vodovodnog ogranka Lahi. Temeljem zahtjeva zainteresirane skupine investitora Istarski vodovod sklopio je s njima ugovor o financiranju u ožujku 2021. godine.

Ugovor definira obveze investitora koji po dovršetku investicije i ishodovanju uporabne dozvole predmetni ogranak predaje Istarskom vodovodu u vlasništvo.

U slučaju vodovodnog ogranka Lahi u svibnju smo od strane Općine obavješteni da su radovi krenuli, čime su investitori već u startu prekršili svoje ugovorne obveze, odnosno gdje nas nisu obavijestili da radovi kreću. U tom trenutku imenovan je predstavnik Istarskog vodovoda koji će pratiti radove. U sljedećim danima ispostavilo se da postoji niz propusta, između ostalog da investitori nisu zatražili suglasnost Općine za radove na javnoj površini, navodi Kranjčić.

Dodaje da su zbog nadolazeće sezone na zahtjev Općine radovi prekinuti s namjerom da se nastave u listopadu.

-Na poziv nadzornog inženjera kojeg su angažirali investitori  24. studenog predstavnici Istarskog vodovoda izašli su na teren radi dogovora o načinu i točnom mjestu spajanja budućeg ogranka na postojeći cjevovod. Nakon tog dana nismo obavješteni o početku/nastavku radova.

Napominjemo da Istarski vodovod sukladno Zakonu o gradnji nije investitor na predmetnoj investiciji, odnosno sudionik u gradnji. Ugovor s izvođačem radova i nadzornim inženjerom sklapa investitor, a njegova je obveza prijava gradilišta i ishodovanje svih potrebnih dozvola i suglasnosti za radove.

S obzirom na nastalu situaciju  Istarski vodovod će već idućeg tjedna pokušati sazvati hitni sastanak sudionika u gradnji i Općine Funtana s namjerom da se radovi ubrzaju/nastave, zaključio je voditelj razvoja i investicija Dragan Kranjčić.

nož

Opljačkao trgovinu – Prijetio nožem prodavačici

Članovi Running Foxa Poreč - Foto Vanja Štoković ćićarija matija lisec ivan diklić prosinac 2021

Kaštelirac Ivan Diklić iz porečkog Running Foxa ukupni pobjednik na Ćićariji