in

OPREZ – Diljem Poreča podmuklo se postavlja otrov za pse i mačke: Policija upoznata, trovači i dalje nepoznati

TROVANJE ŽIVOTINJA JE KAZNENO DJELO

U posljednjih mjesec dana žitelji Poreča na društvenim su mrežama upozorili na nekoliko slučajeva otrovanih kućnih ljubimaca. Odnosno, na više je mjesta pronađen otrov, uglavnom u mesu. Koliko daleko idu oni koji mrze mačke i pse pokazuje da se takva smjesa baca i po privatnim dvorištima.

Foto Facebook – Otrov u granulama u mesu

Nakon Baderne, gdje je već pronađeno nekoliko otrovanih ljubimaca, zaprimili smo informaciju o bezobraznom i krajnje nehumanom trovanju pasa u naselju Mali Maj. Nakon toga imamo dojavu i u Špadićima, te u Lošinjskoj ulici, gdje je otrov u granulama u faširanom mesu bačen u privatno dvorište gdje se nalaze pas i mačka.

I taj je slučaj prijavljen policiji.
Također, na Facebooku građani javljaju i o čevapčićima „punjenim“ otrovom i u Ulici Massa Lombarde.

Vlasnici ljubimaca koji idu s njima u šetnju moraju biti na oprezu!

Dr. Branko Jurić, direktor Veterinarske ambulante Poreč, podsjeća da se radi o kaznenom djelu. Navodi da svake godine redovito na proljeće bilježe pojačane aktivnosti bacanje otrova s namjerom ubijanja kućnih ljubimaca.

-Imali smo zadnjih mjesec dana nekoliko slučaja trovanja. Većinu spasimo pravovremenim davanjem protuotrova. Pozivamo vlasnike ljubimaca da žurno idu veterinaru ako primijete simptome, poput pojačanog slinjenja, tresavice i trzanja mišića. Djelovanje otrova na bazi fosfora počinje relativno brzo, u nekih 20-ak minuta, pa je brza reakcija vlasnika bitna. Ako dođu na vrijeme možemo ih spasiti. Nažalost, nemamo dokaza, niti je netko uhvatio trovača. Cijeli postupak dokazivanja je kompliciran i nije jeftin, komentirao je dr. Jurić, uputivši nas na policiju.

Dodao je da nažalost trovači koriste otrove koji su u svakodnevnoj uporabi i to otežava stvari. Ljubimce koji imaju vlasnike mogu spasiti, ali mačke koje slobodno šeću teško. Uglavnom ih pronalaze već uginule.

Udruga za zaštitu životinja SOS Šape također nema puno saznanja o ovoj seriji trovanja.

-Nažalost, bez otrova na licu mjesta ne može se otkriti kojim otrovom je (mrtva) životinja otrovana. Laboratorij policije ima te analize, kao i strani laboratoriji ali ispitivanje po 1 otrovu je od 25 do 100 eura. Potrošili smo dosta energije i novaca, ali nismo imali rezultata. Imali smo slučajeva sezonskog trovanja pasa u Višnjanu. Najgore je što se trovači nikad ne pronađu. Sumnje nisu dovoljne bez dokaza, a ni svjedoka nikad nema. Osim upozorenja i opreza za vlasnike ljubimaca ništa drugo ne pomaže, komentirali su iz ove porečke udruge.

Odgovor policije na ove porečke slučajeve trovanja čekamo.

Građani koji zateknu uginule životinje mogu nazvati komunalne redare Grada Poreča (Marčelo Milokanović – 091 451 23 67, Darko Radin – 099 2648 033, Marko Ukota – 099 399 2152, Marcel Otočan – 099 399 2151 i Tuna Jerković – 091 451 2369).

Odnosno, izvan radnog vremena komunalnog redarstva za područje Grada Poreča treba kontaktirati Veterinarsku bolnicu Poreč na dežurni broj 091 521 6783.

Funtana: Poništen natječaj za novo radno mjesto u općini

Nastavlja se niz dobrih vijesti – Istra ni 29. travnja nema novooboljelih od koronavirusa