in

Orkansko jugo: Na snazi crveni alarm za cijeli Jadran

U većem djelu Europe posljednjih dana djeluje ciklona Bella koja je došla i do Jadrana. Jugo je u stalnom jačanju te je iza 12 sati u Splitu doseglo olujni prosjek. Najjači udari juga u Splitu dosežu 90 kilometara na sat. Pravo jačanje juga očekuje se tijekom večeri, a vrhunac vjetra može se očekivati oko 21 sat, piše Index.

DHMZ izdao je crveno upozorenje za područje Kvarnera i Dalmacije te narančasto upozorenje za područje Istre.

“Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom”, upozorili su.

Snažno nevrijeme praćeno jugom i obilnom kišom obrušilo se i na Kvarner. Šetnice uz more su na mnogim mjestima praktično nedostupne jer vjetar i veliki valovi poplavljuju obalu. Takva je situacija i na moru pred Kantridom i Pećinama.

Na području Istre je vrlo jako i olujno jugo, a poslijepodne se očekuje jugozapadni vjetar. Najjači udari vjetra od 75 do 110 km/h.

Jugo stvara sve veće valove te su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije u prekidu. HAK u 13 sati javlja kako su prekidu trajektne linije: Porozina-Brestova, Lopar-Valbiska, Zadar-Brbinj, Šibenik-Kaprije-Žirje, Split-Vela Luka-Ubli, Sumartin-Makarska, Sućuraj-Drvenik, Split-Vis, Soline-Drvenik M.-Drvenik V., Sobra-Prapratno i Dubrovnik-Lopud-Suđurađ

katamaranske linije: Dubrovnik-Šipanska Luka-Sobra, Korčula-Hvar-Split, Split-Bol-Ubli, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Milna-Rogač-Split, Split-Vis, Split-Bol-Jelsa, Šibenik-Kaprije-Žirje, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac- Božava-Brbinj, Rijeka-Rab-Novalja i Mali Lošinj-Cres-Rijeka

brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak, Zadar-Preko, Zadar-Sali-Zaglav-Zadar, Vrgada-Pakoštane-Biograd.

Izvor Index

KLASTER POREŠTINE: Potpisan sporazum o suradnji TZ-ova Poreča, Tara, Funtane, Kaštelira i Vižinade

Anketa TZ-a NOVIGRAD: Koliko često jedemo ribu i druge morske organizme?