in

Osim u Istri učenici viših razreda kreću u školu, dopuštene sportske aktivnosti na otvorenom

Foto Twitter Vlada RH

‘Vrijeme je za jedan signal optimizma, ali i opreza‘, poručio je premijer Plenković sa sjednice Vlade

Premijer Andrej Plenković je na današnjoj sjednici Vlade otkrio da Hrvatska kreće u blago popuštanje epidemioloških mjera od 1. veljače. Kao što se i najavljivalo, restrikcije će se popustiti u dva segmenta. Tako od 1. veljače u škole na nastavu mogu krenuti učenici viših razreda osnovnih škola, a omogućit će se i veći broj sportskih aktivnosti na otvorenom.

– Što se tiče koronavirusa, situacija je i dalje povoljna u odnosu na onu od prije nekoliko tjedana. Padaju brojevi i novozaraženih i smrtnosti. Nakon rasprava sa cijelom Vladom i sa Stožerom, u poziciji smo da pošaljemo određene poruke koje bi od 1. veljače značile popuštanje mjera u samo dva segmenta. Prvo bi se odnosilo na osnovne škole i polazak viših razreda na nastavu. A druga bi se odnosila na veći broj sportskih aktivnosti na otvorenom, rekao je u uvodnom govoru premijer Plenković.

– S obzirom na usporavanje distribucije cjepiva, vrijeme je za visoki stupanj opreza. Zato smo nakon temeljite analize odlučili zadržati se na ova dva pravca djelovanja, poručio je Plenković.

Premijer je dodao kako će se mjere revidirati sredinom veljače.

– Vrijeme je za jedan signal optimizma, ali i opreza, zaključio je Plenković ovu temu, objavio je Jutarnji.

Sudeći po Plenkovićevom riječima, kafićima ipak neće biti dozvoljeno izdavanje kave za van.

Božinović: Učenici svih osnovnih škola vraćaju se na nastavu, ali još nije trenutak za otvaranje dvorana za sport

I potpredsjednik vlade i šef Stožera Davor Božinović govorio je o popuštanju mjera, piše Index.

“Želim naglasiti da Hrvatska uz Estoniju ima najblaži režim mjera u EU. Unatoč tome, a zbog pozitivnih trendova, danas govorimo o popuštanju koja nisu velika ali su značajna za dio populacije. Fokusiramo se na djecu u ovom trenutku. Odlučili smo se za povratak u školu svih učenika osnovnih škola”, rekao je Božinović.

“Drugi važan aspekt je proširenje mogućnosti za bavljenje sportom, što je opet usmjereno na djecu. To uključuje treninge i rekreaciju, ali samo na otvorenom prostoru. Još uvijek nije trenutak za otvaranje dvorana za sport, tu se prvenstveno misli na dvorane u školama. Ta zabrana se ne bi odnosila na bazene i korištenje balona za pojedinačne kontaktne sportove, tamo se virus slabije širi. No, popuštanje se ne odnosi na korištenje zajedničkih prostorija kao što su tuševi i svlačionice. Dalje revidiranje mjera išlo bi od sredine veljače”, rekao je Božinović.

Lažno prijavio gubitak vozačke dozvole

Grad Poreč dobio Europsku povelju o radu s mladima na lokalnoj razini