in

Ovako izgleda Červar prvi vikend nakon uvođenja kartica za bacanje otpada

Ružan prizor iz Červar Porta

U petak, 1. ožujka, Červar Porat je bio prvo porečko naselje u koje je uvedeno bacanje otpada uz uporabu kartice. Nakon vikenda tijekom kojeg su došli brojni vlasnici stanova i kuća u tom naselju, ostala je gomila smeća uz novopostavljene polupodzemne spremnike čiji se poklopci otvaraju posebnim karticama koje žitelji moraju preuzeti u komunalnom poduzeću Usluga.
Čim su stigli ovi novi spremnici, s javnih površina nestali su oni stari, zeleni i/li smeđi, kontejneri u koje je svatko mogao ubacivati smeće. Bez kontrole i mjerenja tko je, što i koliko bacio u njih.
Fotografije smo preuzeli s Facebook profila Tomislava Ljuštine koji ih je jučer objavio. Napisao je da nije pomoglo što je ljudima koji su iskrcavali vreće sa smećem rekao da to nije u redu i da bi smeće trebali uzeti sa sobom u auto i odvesti kući, te ih tamo baciti u kontejnere. No, oni kartice nemaju, a smeće sa sobom u gradove u kojima žive u ovoj ili pak drugoj državi neće uzeti. Na upozorenja se nisu obazirali nego su samo izbacili smeće na pod i otišli, što se iz priloženog i vidi.

Mada nije rečeno da su smeće na pod uz kontejnere bacili samo ti privremeni stanovnici Červar Porta.

To je samo početak, jer takvih će biti mnogo i još više.

Pitanje je kako će to izgledati tek na ljeto, kada na područje Poreča stiže na desetke tisuća gostiju. Pitanje je i koliko će puta tjedno komunalno poduzeće prazniti kontejnere i čistiti oko njih.

Podsjetimo što je Usluga objavila vezano za ove polupodzemne spremnike – na onima za miješani komunalni otpad postavljeni su otpadomjeri. Riječ je o uređaju koji služi kao poklopac, koji je zaključan i ne otvara se bez odgovarajuće kartice koju će dobiti svi građani koji budu spremnike koristili.
Postavljanje spremnika, što će trajati još ovaj mjesec, odvija se na način da se na jednom mjestu postavi set od četiri spremnika – po jedan za miješani komunalni otpad zapremnine 5m³, te po jedan spremnik za plastičnu ambalažu, papir i staklenu ambalažu, svi zapremnine po 3m³.

Kreće pojačana porezna kontrola – na meti su kozmetičari, online trgovci i autoprijevoznici

Danas prometna akcija s ciljem zaštite pješaka