in

Ovog tjedna u Istri pojačane kontrole korištenja sigurnosnog pojasa

Ilustracija MUP

Policija upozorava građane da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom – ne zbog straha od plaćanja kazne, već zbog vlastite sigurnosti

Sukladno kalendaru operativnih akcija ROADPOL-a (Europske mreže prometnih policija), na području Europske unije će se od 11. do 17. ožujka provoditi pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa –  kako vozača, tako i putnika.

U provođenju aktivnosti koristit će se sva oprema i uređaji  te maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika. Svrha akcije nije kažnjavanje, već privlačenje pozornosti javnosti na tu temu.

Nekorištenje sigurnosnog pojasa prepoznato je kao jedan od četiri ubojice u prometu. Motiv i svijest o značaju sigurnosnog pojasa zbog osobne sigurnosti spašava mnoge živote. Sigurnosni pojas najučinkovitije je  sredstvo zaštite vozača i putnika od ozljeđivanja u slučaju prometne nesreće. Često se događa da vozač koji nije pravilno vezan u vozilu glavom ”probije” prednje vjetrobransko staklo i zadobije posjekotine vrata, nakon čega nerijetko slijedi smrtni ishod nesreće. Osnovna zamisao pojasa je veoma jednostavna: sprječavanje izlijetanja putnika kroz vjetrobransko staklo ili ublažavanje ozljeda od udarca u kontrolnu ploču ili upravljač u trenutku kad se vozilo naglo zaustavi ili udari u neku prepreku. Naglašavamo kako je mogućnost zadobivanja ozljeda u prometnoj nesreći deset puta veća ako se sigurnosni pojas ne koristi ili se on ne koristi na način predviđen uputama proizvođača.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama za vozače i putnike koji nisu vezani sigurnosnim pojasevima propisana je novčana kazna od 130 eura. Policijska uprava istarska još jednom upozorava građane da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom. Ne zbog straha od plaćanja kazne, već zbog vlastite sigurnosti, objavila je istarska policija 11. ožujka 2024.

policija

UMAG: Pijan usred bijela dana neispravnim autom udario u prometni znak

Foto Policijska uprava istarska

Istra: Mladi vozači dobili lekciju o važnosti odgovornog ponašanja u prometu na cestama