in

Pirotehnika službeno u uporabi: Danas počinje noćna mora za životinje

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

27.12.23. Odaberimo slavlje bez pucnjave i eksplozija. Službeno počela noćna mora za djecu, starije, bolesne, životinje i njihove skrbnike. Prijatelji životinja mole građane da ne koriste pirotehniku i da prijavljuju kršenje zakona.

Iako pirotehnika odjekuje od 15. prosinca, s današnjim je danom službeno dopuštena njezina uporaba. Pritom se ne misli na petarde i redenike, koji su potpuno zabranjeni kroz cijelu godinu. Kazne za njihovo korištenje iznose između 660 i 1.990 eura.

Stoga, Prijatelji životinja mole sve da ne koriste nikakvu pirotehniku. “Time će dati pozitivan primjer djeci koja korištenjem pirotehnike ostaju bez prstiju i očiju, a ujedno će spasiti divlje, domaće i kućne životinje od straha i pogibelji te zaštititi okoliš”, navode Prijatelji životinja u priopćenju i ističu:

“Pozitivno je ipak to da je pucnjave manje, a zabilježeno je i kažnjavanje upotrebe i posjedovanje pirotehnike. Pohvalno je i što je skoro 50 gradova i općina odustalo od organizacije vatrometa i tako dalo dobar primjer svojim građanima pokazujući da se itekako može slaviti bez eksplozija i uz obzir prema ljudima, okolišu i životinjama, koje u ovo zimsko vrijeme i bez vatrometa teško preživljavaju. Neki su odabrali ekološki i etički prihvatljivija rješenja poput lasera, videoprojekcija i drugih atraktivnih tehnologija, a ima i onih koji su novac, umjesto na vatromet, usmjerili za potrebite ljude i skloništa za životinje.

Ilustracija - Foto Policijska uprava istarska
Ilustracija – Foto Policijska uprava istarska

Iz udruge Prijatelji životinja podsjećaju da sva pirotehnika uznemiruje divlje životinje poput ptica, koje mogu smrtno stradati zbog nekontroliranog straha i iznemoglosti, a kućnim ljubimcima može otkazati srce. Psi se od straha znaju otrgnuti s povodca i nastradati u prometu ili se izgubiti, a onima bolesnima, kao i ljudima, stanje se može pogoršati.

Smatraju da bi itekako pomogao daljnji put prema zakonskom rješenju kakvo je bilo ranije, kada je sva pirotehnika bila zabranjena. Za sljedeći korak predlažu da prodaja počne 27. 12. i da uporaba bude dopuštena samo za doček Nove godine, a ne i u dane kada se ništa ne slavi kako je sada. Do tada apeliraju na građane da prijavljuju svako kršenje Zakona, a na policiju da redovito i odgovorno provodi zakon.

Većini skrbnika životinja ovih dana slijedi borba da zaštite i utješe svoje četveronožne članove obitelji. Već sada pripremaju se na mučne i kratke šetnje, spuštene rolete, sedative za smirenje i strah da životinja ne doživi infarkt. I bolesni ljudi, stariji, mala djeca teško će podnijeti sljedeće dane, a zrak koji je u ovo vrijeme ionako zagađen punit će se zagađenjem zbog konstantnih eksplozija i štetnih čestica koje će padati na tlo i u vodu koju pijemo.

„Stoga pozivamo sve da se suzdrže od upotrebe pirotehnike kako bismo zajedno mogli dočekati Novu godinu u mirnom ozračju, slaviti zajedno i omogućiti drugima da uživaju u proslavi. U današnje vrijeme, kada postoji obilje modernih atrakcija koje nikome ne nanose štetu, uporaba pirotehnike zaista nije nužna. Ponavljamo da su petarde i redenici u potpunosti zabranjeni, a da je i ostala pirotehnika štetna te se nadamo da će sve više gradova, općina i građana pratiti pozitivne primjere”, zaključuju iz Prijatelja životinja.”

Popis gradova i općina koji su javili da neće organizirati vatromet i posi trgovina u kojima se više ne može kupiti pirotehnika:

Popis gradova:

 1. Grad Labin
 2. Grad Rovinj
 3. Grad Čazma
 4. Grad Opatija
 5. Grad Samobor
 6. Grad Rijeka
 7. Grad Pula
 8. Grad Cres
 9. Grad Zabok
 10. Grad Novigrad
 11. Grad Duga Resa
 12. Grad Oroslavje
 13. Grad Varaždin
 14. Grad Osijek
 15. Grad Poreč
 16. Grad Zadar
 17. Grad Požega
 18. Grad Đurđevac
 19. Grad Zagreb
 20. Grad Vrbovec
 21. Grad Pregrada
 22. Grad Vinkovci
 23. Grad Virovitica
 24. Grad Mali Lošinj
 25. Grad Crikvenica
 26. Grad Kaštela
 27. Grad Ivanec
 28. Grad Dubrovnik
 29. Grad Otok
 30. Grad Korčula
 31. Grad Grubišno Polje
 32. Grad Makarska
 33. Općina Sukošan
 34. Općina Lovran
 35. Općina Gornja Stubica
 36. Općina Belica
 37. Općina Donji Vidovec
 38. Općina Voćin
 39. Općina Bol
 40. Općina Majur
 41. Općina Pitomača
 42. Općina Klana
 43. Općina Klenovnik
 44. Općina Bogdanovci
 45. Općina Bošnjaci
 46. Općina Tompojevci
 47. Općina Viljevo
 48. Općina Erdut

Popis trgovina koje iz obzira prema ljudima, životinjama i okolišu ne prodaju nikakvu pirotehniku:

 • Lidl
 • Tommy

Izvor Prijatelji životinja

Foto Istarska županija

Istarska županija dodijelila više od 193 tisuće eura za jačanje digitalne transformacije

Foto AZZRI - panel za meso

Agencija za ruralni razvoj Istre priprema prvi hrvatski senzorni panel za meso