in

Pojačane kontrole korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela

Ilustracija MUP

Sljedeću aktivnost provest će Postaja Prometne policije Pula u petak, 4. lipnja, od 9 do 14 sati, kada će pojačano kontrolirati korištenje sigurnosnog pojasa i nepropisnu uporabu mobitela.

Tijekom prošle godine na području Policijske uprave istarske u prometnim nesrećama na cesti poginulo je 17 osoba, od kojih deset vozača osobnih automobila, jedan putnik u osobnom automobilu, četiri vozača motocikla i jedan pješak. Od deset poginulih vozača osobnih automobila, njih sedam nije bilo vezano sigurnosnim pojasom.

U prvih pet mjeseci ove godine u prometnim nesrećama poginulo je sedam osoba, od kojih dva vozača osobnih automobila, jedan vozač teretnog automobila, jedan putnik u teretnom automobilu, jedan vozač motocikla, jedan suvozač na motociklu i jedan pješak.  Od poginulih osoba pojas nije koristio jedan vozač teretnog automobila, jedan vozač osobnog automobila i jedan putnik u teretnom automobilu.

Tijekom prošle godine u Itri je utvrđeno je 1.279 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa. To je najčešći prekršaj koji se čini u prometu na cestama, nakon prekoračenja brzine i nezakonite uporabe mobitela. Stoga će u narednom razdoblju policijski službenici Policijske uprave istarske pojačano nadzirati i kontrolirati korištenje sigurnosnog pojasa, kako od strane vozača, tako i od strane putnika u vozilima.

S pojačanim aktivnostima policija je započela već jučer pa je tako labinska policija od 8 do 12 sati provela prometnu akciju kontrole korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela. Tijekom akcije kontrolirano je 35 vozila te je utvrđeno 17 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa.

Sljedeću aktivnost provest će postaja Prometne policije Pula u petak, 4. lipnja od 9 do 14 sati, kada će pojačano kontrolirati korištenje sigurnosnog pojasa i nepropisnu uporabu mobitela.

Važnost korištenja sigurnosnih pojaseva

Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila.  Korištenje ugrađenih sigurnosnog pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima. Kako su sigurnosni pojasevi namijenjeni odraslim osobama, djecu se treba prevoziti u posebnim sigurnosnim sjedalicama (dječjim autosjedalicama), odnosno postolju.

Kada se vozilo kreće zajedno s njim kreću se i sve osobe i predmeti u vozilu. Kada se vozilo sudari s drugim vozilom ili objektom na cesti ili uz cestu (npr. drvo, ograda, stup električne rasvjete), ono se naglo zaustavlja. Međutim, osobe i svi predmeti u vozilu nisu naišli na prepreku i stoga oni, poradi inercije, nastavljaju svoje kretanje u smjeru u kojem se vozilo kretalo. Osobe koje nisu vezane sigurnosnim pojasom udaraju dijelovima tijela u prednje vjetrobransko staklo (ukoliko se prevoze na prednjem sjedalu) ili u sjedalo suvozača (ukoliko se prevoze na stražnjim sjedalima). Ukoliko dođe do zanošenja i prevrtanja vozila, osobe koje nisu koristile sigurnosni pojas, udaraju u dijelove vozila ispred sebe, u bočne dijelove vozila, u predmete i druge osobe u vozilu, te, u određenim slučajevima, mogu biti i izbačene iz vozila, uslijed čega stradavaju. Stoga, kako bi se i kretanje osoba u vozilu zaustavilo istovremeno s zaustavljanjem vozila i spriječilo njihovo stradavanje, treba koristiti sigurnosni pojas.

Pravilno prevoženje djece u vozilima

Iako se zna da dijete koje je pravilno vezano i sjedi u dječjoj autosjedalici ima sedam puta manje izgleda da u slučaju prometne nesreće zadobije teške ozljede, još uvijek se velik broj djece prevozi na neadekvatan način (sjede nevezana, stoje između prednjih sjedala, odrasli ih drže u rukama i slično).

Da bi dječja autosjedalica pružila djetetu najveću zaštitu, ona mora biti pravilno postavljena, dijete u njoj mora biti pravilno vezano i autosjedalica mora odgovarati djetetu. Pravilno je postavljena ona autosjedalica koja je postavljena i pričvršćena u skladu s uputama proizvođača. Dijete je pravilno vezano u autosjedalici kada su trake pojasa sjedalice provučene kroz utore u naslonu u visini ramena ili malo ispod, kada pojas djetetu na postolju ide preko bedara i sredine ramena, kada su trake pojasa ravne (nisu zavrnute) i kada između ključne kosti djeteta i sigurnosnog pojasa nema više od jednog prsta slobodnog prostora. Dijete se treba prevoziti u onoj sjedalici koja je primjerena za njegovu dob, visinu i težinu.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisana je obaveza pravilnog prijevoza djece u vozilima. Vozači osobnih automobila i vozila za prijevoz tereta u kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi ne smiju prevoziti djecu nižu od 150 centimetara ukoliko ista nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju pričvršćenoj sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu (iso-fix) i suprotno načinu koji je odredio proizvođač sigurnosne sjedalice. Vozač motornog vozila u kojem su ugrađeni sigurnosni pojasevi može na stražnjim sjedalima prevoziti dijete koje nije smješteno u sigurnosnu sjedalicu/postolje pod uvjetom da je dijete više od 135 cm i da je pravilno vezano sigurnosnim pojasom za odrasle.

Vozači osobnih automobila i vozila za prijevoz tereta u koje nisu ugrađeni sigurnosni pojasevi ne smiju u takvim vozilima prevoziti djecu mlađu od tri godine. U ovim vozilima se djeca stara tri i više godina i niža od 150 cm ne smiju prevoziti na prednjim sjedalima.

U slučaju da vozač motornog vozila prevozi dijete smješteno u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj suprotno od smjera vožnje na prednjem putničkom sjedalu (mjestu suvozača), mora obavezno deaktivirati zračni jastuk čak i u slučajevima kada se zračni jastuk automatski isključuje.

Kako bi se povećala sigurnost u prometu, policija poziva vozače i sve putnike u vozilima da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom.

trgovina supermarket ilustracija pixabay

Radno vrijeme trgovina na Tijelovo

Eko akcija u Raklju 2020.

TZ Marčana poziva na eko akciju čišćenja plaža u Raklju