in

Policija u srijedu kontrolira korištenje pojasa i mobitela

Ilustracija MUP

Kako bi se smanjilo stradavanje u prometu, prometna policija će u srijedu provesti akciju nadzora korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela

Budući da su nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisna uporaba mobitela, uz alkohol i brzinu, glavni uzročnici najtežih prometnih nesreća, pulska prometna policija će u srijedu, 19. kolovoza od 9 do 14 sati, provesti prometnu akciju usmjerenu na kontrolu korištenja sigurnosnog pojasa i uporabe mobitela u vožnji.

Na području Postaje prometne policije Pula do 15. kolovoza ove godine smrtno je stradalo pet osoba, a troje među njima bili su vozači automobila koji nisu koristili sigurnosni pojas.

Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila.  Korištenje ugrađenih sigurnosnog pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima. Kako su sigurnosni pojasevi namijenjeni odraslim osobama, djecu se treba prevoziti u posebnim sigurnosnim sjedalicama (dječjim autosjedalicama), odnosno postolju.

Osim nekorištenja pojasa, posljednjih nekoliko godina kao jedan od glavnih uzročnika stradavanja u cestovnom prometu, javlja se I distrakcija,  najčešće zbog korištenja mobitela i drugih uređaja tijekom vožnje. Naime, mobitel ometa vozače i odvraća im pozornost s ceste, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija. Vozači koji koriste telefone tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja nekih informacija u prometu poput znakova i drugih vozila.

Policija poziva vozače da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom te da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku.

FUNTANA ima gotovo 10.000 turista i to unatoč potezima austrijske, talijanske i nizozemske vlade

Motovunske premijere i filmovi za mlade i ovog ljeta u Buzetu