in

EKSKLUZIVNO iz Tara – NIVIO STOJNIĆ govori o svojoj daljnjoj političkoj sudbini nakon izlaska iz IDS-a

Nivio Stojnić/Foto Tanja Kocijančić

Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ

“Nastavljam dalje kao nezavisni”, izjavio je danas načelnik Općine Tar-Vabriga Nivio Stojnić nakon posljednja tri turbulentna dana tijekom kojih je zbog verbalnog ispada prema novinarki Glasa Istre jučer popodne istupio iz IDS-a, nakon 30 godina članstva.

Naime, sve je počelo u srijedu prijepodne kada je Stojnić u telefonskom razgovoru s novinarkom koristio neprimjeren rječnik, zbog čega su nakon toga pljuštale osude na sve strane. Odmah su tada počeli stizati zahtjevi za njegovim istupanjem iz stranke što se jučer i dogodilo. O tome je javnost izvijestio glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza koji je medijima u priopćenju kratko izjavio „da je Nivio Stojnić pisanom izjavom istupio iz članstva IDS-a. Sukladno čl. 10 Statuta IDS-a njegovo članstvo prestaje današnjim danom brisanjem iz registra članova. Takvom odlukom Stojnić je povukao jedini moralan i ispravan potez. Također, ističemo kako je Nivio Stojnić novinarki Glasa Istre uputio javnu ispriku, čime je pokazao da je svjestan težine svog istupa.“

Stojnić se jučer prijepodne u priopćenju za javnost ispričao javno novinarki, njenoj redakciji i cjelokupnoj javnosti, a posebno ženama budući da su njegove neprimjerene riječi, izrečene u afektu, okarakterizirane kao seksističke. Glas Istre se već neko vrijeme bavi nepravilno ispunjenom imovinskom karticom načelnika, koji je pak u priopćenju za medije rekao da u njegovoj imovini nema ničeg spornog, da nije ukrao, te da je većinu toga naslijedio od svoje obitelji. Također, pozvao je Povjerenstvo za sukob interesa da dobro odradi svoj posao te da provjeri cijelu njegovu imovinu. “Tko radi taj i griješi”, napisao je Stojnić aludirajući na to da nije namjerno krivo ili nepotpuno ispunio imovinsku karticu.


Što će dalje biti s načelnikom i općinom u kojoj je na vlasti IDS, njegova sad već bivša stranka, koja sutra u Pazinu slavi 30. rođendan.

Nastavit ću dalje raditi kao nezavisni načenik. Žao mi je što sam morao napustiti stranku u kojoj sam od samih početaka, od prvih dana. No, moj ispad prema novinarki nema opravdanja i žao mi je da je do toga svega došlo. IDS će mi ostati u srcu, u lijepom sjećanju, jer sam doista u tu stranku vjerovao od prvog dana. No, to što se dogodilo IDS-u je donijelo štetu i mislim da jedino ispravno što sam mogao učiniti bilo je istupiti iz stranke, kako ne bi u ovoj predizbornoj godini trpjela posljedice zbog mene. No, IDS ima i dalje većinu u našem Općinskom vijeću i nastavit ću suradnju sa svojim vijećnicima i dojučerašnjim stranačkim kolegama. Ništa se u biti neće promijeniti – i dalje ćemo raditi na svim projektima koje smo si zacrtali, za dobrobit mještana, komentirao je ekskluzivno na Istru Terru Magicu Nivio Stojnić, dodavši da IDS-u želi puno sreće u daljnjem djelovanju.


Što misli sad njegova već bivša stranka pitali smo predsjednika tarskog IDS-a Đankarla Žužića.

Jako mi je žao da je do toga došlo zbog trenutka slabosti. Mi nastavljamo dalje kao i dosad, kao da se ništa nije dogodilo, jer nam je zajednički interes dobrobit općine i svih naših građana. Imamo još puno posla za napraviti, kratko je komentirao Žužić.

S obzirom na novonastalu političku situaciju riječ oporbe zatražili smo od vijećnika HDZ-a Ilije Baljaka.

Očekujem da ćemo surađivati uspješno na svim projektima kao i dosad, na dobobit svih mještana. Neovisno o političkoj sudbini načelnika, odnosno neovisno je li ili nije član neke stranke. Očekujem da ćemo svi skupa raditi dobro kao i dosad, jer, u biti, mi gledamo dal on radi svoj posao dobro ili ne, manje nam je bitno u kojoj je stranci. S obzirom na dosad učinjeno i dalje ćemo ga podržavati, jer se radi puno, projekti idu, Nivio je na usluzi građanima i sve dok tako bude – imat će podršku oporbe, naglasio je Baljak.

O svojoj daljnjoj sudbini Nivio Stojnić nije htio govoriti, pa nam tako nije još mogao otkriti hoće li ili neće ponovno u utrku za načelnika, budući da su dogodine lokalni izbori. Također, bilo mu je sada prerano odgovoriti na pitanje hoće li ostati nezavisni ili će se priključiti nekoj drugoj političkoj stranci.

Trenutno nemam vremena baviti se time, jer nas čeka puno posla kao što je dovršetak uljare, tu su i pripreme za ribarski i eko muzej, ali i planovi oko gradnje nove škole i sportske dvorane. Kada bude pravo vrijeme sve ćete saznati, zaključio je Stojnić.

POREČ: Prvi turnir prvenstva Istre u mini basketu 15. i 16. veljače

Porečki profesori u projektu ERASMUS+ – Novi pristup u radu s učenicima s posebnim potrebama