in

Flego, Mrak Taritaš i Paus: “Europa je naša i moramo je više iskoristiti”

Flego, Mrak Taritaš i Paus - Foto P Ured Valtera Flega

„Tri su nevjerojatna događaja obilježila prve tri godine mandata. Brexit, pandemija i rat!  Ono što je do prije tri godine bilo rezervirano samo za filmsko platno, mi danas živimo. Zato je u drugom poluvremenu ove dramatične utakmice krajnji rezultat sve – samo ne predvidiv“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego na konferenciji za medije u Puli. Uz Flega, konferenciji povodom završetka prve polovice mandata prisustvovali su i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš i predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

– Kao dio europske liberalne obitelji – ALDE stranke i Renew Europe grupe, izdvojit ću 3 ključne stvari za 3 godine mandata – stavili smo na dnevni red EU-a digitalnu transformaciju i postavili jasne granice internetskim divovima poput Facebooka i Googlea, pokrenuli smo konferenciju Budućnost Europe i dali priliku Europljanima da direktno odlučuju o agendi EU-a svoje prioritete pretvaraju u europske te uveli novi mehanizam koji isplatu europskog novca uvjetuje poštivanjem vladavine prava u zemljama članicama. Uz to, naše su prioritetne politike zeleno i digitalno, i uspjeli smo preko polovice ukupnih sredstava iz EU fondova usmjeriti u te politike, naglasio je Flego te dodao:

– Kao jedini istarski predstavnik u Europskom parlamentu, osjećam odgovornost i obavezu ispuniti očekivanja svih onih koji su prije 3 godine zaokružili moje ime. Pa kad je sve u znaku broja 3, izdvojit ću i tu 3 stvari: po prvi sam put otkad je RH ušla u EU uspio okupiti sve hrvatske zastupnike, neovisno o političkim bojama, slaganjima-neslaganjima, i to ne jednom, nego dva puta. Na moju smo inicijativu svih nas 11 zastupnika čvrsto i glasno stali iza strateškog cilja RH, a to je ulazak u Schengen. Pokrenuo sam rezoluciju u Parlamentu o ublažavanju posljedica potresa koji je pogodio Baniju, kojom smo tražili da se Hrvatskoj pomogne iz svih raspoloživih EU instrumenata. Rezolucija je hitnim postupkom stavljena na dnevni red plenarne sjednice, a izglasana je gotovo stopostotnom većinom. I treće – postao sam izvjestiteljem Europskog parlamenta za jedan od najvažnijih europskih programa – Digital Europe Programme, i izborio se da finalni budžet, unatoč koronakrizi, ostane iznad 7 milijardi eura. 

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus smatra da je biti dio EU-a generacijska prilika koja se neće ponoviti.

– Dio smo najuspješnije gospodarske zajednice u svijetu, iz toga moramo izvući maksimum kako bismo smanjili ne baš toliko mali jaz između naše zemlje i ostalih europskih zemalja.

– S druge strane, želim i moram biti kritičan. Stalno slušamo o silnim milijunima i milijardama eura nama na raspolaganju, dok kolege političari, na svim razinama, kao da se natječu tko je imao veću stopu iskorištenosti europskog novca. Ako smo spremni uzeti si zasluge za iskorištavanje svih benefita koje Europa nudi, jednako tako moramo snositi odgovornost za propuštene prilike, istaknuo je Paus navevši tri segmenti na kojima pod hitno moramo raditi. To su sustavni problemi koji se odnose na komplicirane procedure, potkapacitiranost korisnika za provođenje projekata te nezainteresiranost ljudi u javnom sektoru za provođenje EU projekata.

– Meni je kao predsjedniku IDS-a to jako važno. Moramo mijenjati pravila igre. Treba pozivati na odgovornost one koji zbog lijenosti ne izrađuju projekte, jer njihovo nečinjenje drastično utječe na razvoj zajednice. Moramo promijeniti taj mindset. Hrvatska ne pripada začelju, to nije zapisano u kamenu. Zato budimo oštriji u prozivanju tromosti, jer možemo i zaslužujemo bolje.

– Zato pozivam danas da prestanemo koristiti temu EU fondova kao još jedan u nizu poligona za politička nadmetanja, već da sve političke opcije shvate da imamo zajednički cilj, a prije svega obavezu prema našim građanima da isporučimo do zadnje kapi sve raspoložive mogućnosti. Europa je izlaz iz ove ne baš zavidne situacije u kojoj se nalazi naša zemlja. Europa je naša i moramo je jače prigrliti i više iskoristiti, zaključio je Paus.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak – Taritaš otvorila je konferenciju za medije kazavši da ‘postoji jedna kletva koja kaže dao Bog da živiš u zanimljiva vremena!’ – Mi to gledamo iz prvog reda, u posljednje dvije godine živimo pravi filmski scenarij kojem se još uvijek ne nazire kraj. Zato je važno biti u društvo uspješnih, onih koji idu uvijek korak naprijed, koji su na pravoj strani. Važno je biti članica EU-a!, kazala je Mrak – Taritaš.

– Tragedija u Ukrajini jasno pokazuje da je Unija zajednica koju treba graditi dalje, i mi ju želimo graditi dalje. To već tri godine radimo kroz našeg predstavnika Valtera Flega, a nastavit ćemo tim tempom i u drugoj polovici mandata.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak – Taritaš poručila je da se Europa mora baviti produbljivanjem svojih zajedničkih politika i oblika suradnje, bilo da govorimo o energetskog tranziciji, prometnoj povezanosti ili o zajedničkoj vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici. To su teme od velikog interesa i ujedno prilika za Hrvatsku.

Govoreći o važnosti da se ideja ujedinjene Europe nastavi širiti, Mrak – Taritaš naglasila je da Hrvatska može biti predvodnik u regiji, svojevrsni politički sponzor susjednim zemljama i od velike pomoći na njihovom putu za EU.    Zaključila je poručivši da ‘danas najbolje vidimo kako je važno imati stabilno, europsko susjedstvo, a na da nam razni sumnjivi igrači svjetske politike kroje sudbinu na granicama!’

Izvor: Tekst & Foto Lokalni ured zastupnika u EP-u Valtera Flega

Ilustracija - Foto Maksim Goncharenok za Pexels

Istra u nedjelju: Jako mali broj novih slučajeva

Foto Stolnoteniski klub Vrsar

VRSAR: Važna pobjeda stolnotenisačica protiv Mladosti