in

Flego: Na korak do Schengena i Istre kao europske regije bez granica

Valter Flego - Renew Europe

BRUXELLES – „Najmlađa članica Unije dobila je jednoglasno „da“ i Hrvatska će, prema svemu sudeći, 2022. službeno postati nova 27. članica Schengena. Dijeli nas još jedna stepenica do velikog finala – potvrda od strane Europskog vijeća odnosno predsjednika država ili vlada svih članica te potvrda Europskog parlamenta“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego povodom prošlotjedne službene potvrde ministara unutarnjih poslova svih članica EU-a da Hrvatska ispunjava sve obveze za pristup schengenskom prostoru.

– Napravljen je ogroman posao, Hrvatska je imala najdetaljniji proces ocjenjivanja za Schengen, ispunjena je čak 281 preporuka, ali vrijeme do konačne odluke, što će najizglednije biti nakon izbora u Francuskoj u travnju, Vlada RH i Ministarstvo unutarnjih poslova trebaju iskoristiti za daljnji rad i zastupanje hrvatskih interesa prema svim članicama. Nema mjesta biloj kakvoj pogrešci sad! Iskreno se nadam da nikad više neću čitati kojekakva izvješća međunarodnih institucija o nasilnim i ilegalnim praksama RH policije te kršenju ljudskih prava, naglasio je Flego te dodao:

– Utakmica nije gotova dok ne čujemo zadnji zvižduk! To najbolje vidimo na primjeru Rumunjske i Bugarske koje se već više od desetljeća nalaze u schengenskoj čekaonici. Iako smo još 2019. ispunili sve tehničke uvjete za pristup Schengenu i dobili zeleno svjetlo Europske komisije, uz tehničko pitanje, jednako je važno i političko. A privedemo li mi svoju domaću zadaću uspješno kraju, možemo očekivati da će i ostale članice potvrditi odluku ministara unutarnjih poslova. 

– Imamo jednu članicu gdje je nova vlada tek konstituirana – Njemačka, te dvije članice koje se spremaju za izbore – Francuska i Slovenija – ali iskreno vjerujem da njihova unutarnja politička pitanja ili promjena vlasti neće rezultirati drukčijim mišljenjem u Vijeću, odnosno stopiranjem hrvatskog ulaska u Schengen. 

– Nakon osam godina u čekaonici konačno je došlo vrijeme za daljnju integraciju u Europsku uniju. Fizičke granice Hrvatske i EU-a postat će prošlost i jedva čekam tu finalnu potvrdu Vijeća. Konačno ćemo prelaziti granice bez osobnih dokumenata i provjera, što je osobito važno našim ljudima u pograničnim područjima. I za Istru najvažnije – nema više čekanja na graničnim prijelazima, morskim, zračnim ni kopnenim, nema gužvi na Plovaniji ili Kaštelu niti pokazivanja putnih isprava. 

– Zamislite što to znači za naš turizam, višesatno čekanje uvijek je jedna od glavnih primjedbi naših gostiju. Istra će i službeno biti prava europska regija bez granica!

Podsjetimo, Flego se od početka svog mandata bavi pitanjem Schengena pa je tako 2019. reagirao na političke pritiske dijela slovenskih političara na Komisiju te objedinio sve hrvatske zastupnice i zastupnike u Parlamentu, neovisno o političkim grupacijama i nacionalnim strankama, u zajedničkom dopisu Komisiji. Zastupnici su se dopisom suprotstavili slovenskom pokušaju politizacije odluke Komisije, kao i pokušaju odgode donošenja odluke o ispunjavanju uvjeta RH za ulazak u Schengenski prostor.

Izvor Lokalni ured zastupnika u EP-u Valtera Flega

paljenje treće svijeća advent poreč

POREČ: Upaljena treća adventska svijeća

Policija traži svjedoke: Pao s mopeda kod šoping centra