in

IDS UMAG: „Brine nas budućnost pomidoraja zbog gašenja jedine tvornice u Hrvatskoj za preradu rajčice”

Ilustracija - Foto Ralph za Pixabay

Nastavno na medijske napise o zatvaranju Podravkine tvornice za preradu rajčice u Umagu, IDS-DDI Umag uputio je oštre kritike gradonačelniku Bassaneseu za dugogodišnje naivno ignoriranje problema koji bi sada mogao ugroziti budućnost lokalnih istarskih OPG-ova koji se bave proizvodnjom pomidora.

Nakon 50 godina poslovanja, iz najavljenog otvaranja nove tvornice u Varaždinu, jasno je kako je ovo zadnja sezona da će se pomidor prerađivati u Umagu. Dok nas gradonačelnik uvjerava da nema razloga za brigu jer ćemo imati otkupnu stanicu u Ungariji, treba se prisjetiti da je jednako tako govorio da će prerada ostati u Umagu a što vidimo sada da nije istina. Brine nas budućnost umaških uzgajivača pomidora i dosta nam je gradonačelnika koji nas sve skupa vuče za nos“, poručili su iz IDS-a Umag.

Iz IDS-a Umag ističu kako godinama slušaju najave da će se tvornica iz centra Umaga preseliti u gospodarsku zonu Ungarija, međutim i ta je opcija otpala s obzirom na najave da će se tamo sljedeće godine izgraditi samo otkupna stanica. „Ako otkupna stanica ne bude izgrađena, što će se dogoditi s pomidorima umaških poljoprivrednika? Ti ljudi, koji generacijama uzgajaju pomidor u ovom podneblju, sada strahuju za svoju egzistenciju“, poručila je predsjednica IDS-a Umag, Anja Žužić te dodala kako je gradska uprava Umaga potencijalno ispala veliki naivac u cijeloj priči.

 „Grad je prenamijenio zemljište Podravke u centru grada, a sve to za jednu otkupnu stanicu? Podravka je bolje prošla u ovoj priči – dobila je atraktivno zemljište tik do našeg mora, uz nikakvu obavezu prema našim domaćim proizvođačima pomidora“, zaključila je Žužić na kraju.

Umag ima jedinu tvornicu u Hrvatskoj za preradu pomidora i većina proizvođača u Istri je s područja grada Umaga, zbog čega postoji opravdan strah da će zatvaranje pogona imati ozbiljne posljedice za lokanu istarsku ekonomiju, ali i za 150 radnika koliko je tvornica zapošljavala, a koji sada ostaju bez posla, objavio je IDS.

opća bolnica pula

Uskoro naplata parkiranja kod pulske bolnice – Konačno će biti mjesta za pacijente

Foto TZ Funtana

Divna ljetna večer u Funtani uz glazbu klape Kampanel