in

ISTRA U BRUXELLESU: Flego novom predsjedniku Vijeća EU-a predstavio prioritete za Hrvatsku

Vijeće EU-a

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego i njegova grupacija Renew Europe-Obnovimo Europu, susreli su se danas s novoizabranim predsjednikom Vijeća EU-a Charlesom Michelom. Flego je s Michelom razgovarao o prioritetima rada u ovome mandatu, kazavši da se nada da će na određenim temama zajednički raditi.

– Ulazak Hrvatske u Schengen, proširenje Unije na zemlje zapadnog Balkana te kohezijska politika – to su naši apsolutni prioriteti. Iznimno mi je drago što smo se s novim predsjednikom Vijeća usuglasili o ključnim pitanjima i potezima za obnovu Europe. Potrebne su promjene u ovom mandatu kako bismo poboljšali Uniju, kazao je Flego.

Dodao je također da „ulazak Hrvatske u Schengen svakako predstavlja jedan od glavnih strateških prioriteta ne samo za Hrvatsku, već i za Uniju u cjelini, i zato proces proširenja EU-a, posebno prema zemljama zapadnog Balkana, predstavlja korak naprijed za ukupnu stabilnost EU-a i sigurnost njezinih vanjskih granica“. Napomenuo je da je predsjednica Komisije von der Leyen snažno podržala Hrvatsku po tom pitanju, ali i istaknula da je konačna odluka ipak na Vijeću.

– Stoga je iznimno bitno imati podršku najvažnije osobe u čitavoj Europskoj uniji za pitanje Schengena, posebice kad postoji bojazan od namjernog kočenja Hrvatske na tom putu, dodao je Flego misleći pritom na mogućnost određene države članice koje bi se mogle uplitati u proces ulaska Hrvatske u Schengen zbog svojih političkih interesa.

Michel je predstavio prioritete Vijeća EU-a u ovom mandatu, istaknuvši sigurnost i politiku prema migrantima, industriju i nova radna mjesta, daljnju borbu protiv populizma, razvoj obrazovanja te zelenu politiku odnosno zaštitu okoliša.

Charles Michel, osim što je budući predsjednik Vijeća EU-a, i aktualni je premijer Belgije, a kao i Flego, dio je liberalne obitelji Renew Europe-Obnovimo Europu. Ovo je danas bio prvi sastanak predsjednika Vijeća s liberalima unutar Parlamenta u posljednjih deset godina.

Zajamčio je i direktnu komunikaciju s liberalnim zastupnicima unutar Parlamenta. 

Flego i Michel osvrnuli su se i na kohezijsku politiku, koju je Flego istaknuo kao „posebno važnu za manje razvijene europske regije i zemlje“ te kazao da „novo programsko razdoblje predviđa značajno smanjenje tih sredstava, protiv čega će se on odlučno boriti“, priopćeno je iz Lokalnog ureda zastupnika u EP-u Valtera Flega.

Strani policajci pomažu istarskim kolegama i zajedno brinu o sigurnosti domaćih i turista

Ilustracija Pixabay

ŠTO SE DOGAĐA S PRIVATNIM SMJEŠTAJEM U 2019.? Opstat će samo najbolji, oni koji su interaktivni i poduzetni i koji žele ulagati u kvalitetu