in

Kandidat IDS-a za gradonačelnika Buja najavio velike projekte u infrastrukturi i poljoprivredi

Fabrizio Vižintin - Foto IDS

Kandidat IDS-a za gradonačelnika Buja Fabrizio Vižintin danas je predstavio drugo od tri poglavlja svog programa, a odnosi se na poljoprivredu te komunalnu, prometnu i vodoopskrbnu  infrastrukturu.

U dijelu programa koji se odnosi na komunalnu infrastrukturu, središnje mjesto zauzima rješavanje problema parkiranja u starogradskoj jezgri. – Želimo riješiti problem nedostatnog broja parkirališnih mjesta u starogradskoj jezgri koji godinama muči naše sugrađane, kazao je Vižintin dodajući da je u planu proširenje parkinga u starogradskoj jezgri ispod groblja te izgradnja novog parkinga ispod stare uljare.

– Nastavit ćemo sa sanacijom popločenja u starogradskoj jezgri, rekonstrukcijom ulice Garibaldi te uređenje vatrogasnog doma za potrebe DVD Buje i potrebe gradskog poduzeća „Civitas Bullearum“, naglasio je Vižintin te je najavio i uređenje društvenih domova u Malotiji, Marušićima, Kršetama i Momjanu.

Govoreći o prometnoj infrastrukturi, u narednom mandatnom razdoblju planira asfaltirati lokalnu cestu od Kremenja do Marušića, lokalnu cestu Kaštel – Plovanija i izgradnju nogostupa. – Najznačajniji projekti iz ovog dijela programa jesu svakako rekonstrukcija državne ceste od graničnog prijelaza Plovanija do Buja te izgradnja rotora u Plovaniji, naveo je kandidat IDS-a za gradonačelnika.

Nadalje, kazao je Vižintin, u narednim godinama naš će fokus biti na razvoju kanalizacijskog i vodoopskrbnog sustava. – Planiramo izgradnju kanalizacijskog sustava za područje Kaštel – Plovanija – Kaldanija, proširenje središnjeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Bujama te spajanje naselja Triban, Bibali i Gamboci središnjem uređaju, te izgradnju kanalizacijskog sustava za područje Momjana, Marušića i Krasice kao 3 zasebna projekta, najavio je Vižintin napomenuvši kako je pred nama dovršenje vodovodne infrastrukture na području cijeloga Grada Buja te kanalizacijskog sustava u Kršetama, Burolima.

Govoreći o poljoprivredi, Vižintin je naglasio da je će daljnji razvoj poljoprivrede i dalje biti u središtu  programa bujskog IDS-a. – Jedan od najznačajniji projekata koje želim izdvojiti jest izgradnja aglomeracije za navodnjavanje poljoprivrednih površina.  Izgradnja sustava financirati će se iz EU fondova, a sama izgradnja će se odvijati u 2 faze.  U 1. fazi pokriva se jugoistočno, južno i jugozapadno područje Grada Buja, zajedno sa općinom Brtonigla a u 2. fazi pokriva se ostatak poljoprivrednih površina, odnosno sjeveroistočno, sjeverno i sjeverno-zapadno područje Grada Buja.

Također se predviđa izgradnja sustava meteo stanica kojima će naši poljoprivrednici imati bolji pregled u meteo uvjete na njihovim mikro lokacijama i na taj način moći će bolje upravljati sa svojom poljoprivrednom proizvodnjom, kazao je kandidat IDS-a napomenuvši da će Grad Buje nastaviti podržavati inicijative udruga poljoprivrednika kroz poticajne programe.

– Zajedničkim programima sa Istarskom županijom poticati ćemo ekološku proizvodnju kao jednu od strateških smjernica razvoja poljoprivredne proizvodnje u Istri te ćemo kroz programe edukacija, studije i konkretnim financijskim mjerama pokušati ćemo mladima približiti sektor poljoprivrede, stočarstva te poljoprivredne ekološke proizvodnje, zaključio je kandidat IDS-a za gradonačelnika Buja Fabrizio Vižintin, priopćeno je iz IDS-a.

Objavljen novi roman Ane Cerovac “Krasna zemlja”

NOVIGRAD: Pri kraju uređenje fitness parka uz šetnicu u Karpinjanu