in

Katarina Nemet: Omogućite školama da zakorače u 21. stoljeće

U današnjem iznošenju stajališta Kluba zastupnika IDS-a u Saboru, zastupnica Katarina Nemet upozorila je na aktualan i pomalo apsurdan problem koji se pojavio tijekom provedbe projekta razvoja Regionalnih centara kompetentnosti u Republici Hrvatskoj. Riječ je o velikom projektu vezanom uz strukovno obrazovanje, vrijednom više od milijardu kuna, za čiju provedbu su sredstva osigurana iz europskih fondova za 25 škola iz 19 hrvatskih gradova, koje su još 2018. godine proglašene centrima kompetentnosti.

Nemet je istaknula kako su ciljevi tog projekta da škole dio sredstava ulože u infrastrukturu, kako bi učenici mogli raditi u boljim uvjetima i s najboljom opremom te da se uspostavi obrazovni koncept koji će se temeljiti na učenju uz rad i praksu, pri čemu će gospodarstvenici odnosno potencijalni poslodavci biti ključni partneri školama, kako bi učenici nakon završetka obrazovnog procesa bili spremni aktivno i učinkovito uključiti se na tržište rada.

– No, kako to u Hrvatskoj nažalost nerijetko biva i ovaj obećavajući projekt neobjašnjivo je u jednom trenutku – stao! I sada – nakon početnog entuzijazma – izaziva tek frustracije i razočaranje ravnatelja, profesora, učenika i drugih partnera uključenih u projekt, naglasila je Nemet. Apsurd je tim veći što problem nije novac, jer su financijska sredstva već osigurana, već je problem u tome da škole taj novac ne mogu i ne smiju koristiti jer im Ministarstvo obrazovanja nije dostavilo potrebne upute.

– Bojim se da – ako se problem hitno ne riješi – niz planiranih projekata diljem hrvatskih strukovnih škola ne dođe u pitanje, kao i da značajna sredstva za ovaj reformski proces ostanu neiskorištena. Bio bi to ogroman propust s nesagledivim posljedicama, upozorila je zastupnica IDS-a.

Nemet je zaključila izlaganje time što je pozvala ministra Fuchsa i premijera Plenkovića da u najkraćem roku reagiraju na problem, da školama dostave tražene informacije i upute, te da tako omoguće tisućama hrvatskih srednjoškolaca i njihovih profesora da napokon i u svojim školama zakorače u 21. stoljeće!

Izvor IDS

korona covid maske rukavice maska

Nacionalni stožer: Od 7.803 testiranih 1.467 pozitivnih, 33 osobe preminule

ZBOG BLACK FRIDAYA: Policija savjetuje kako nadmudriti kriminalce koji zloupotrebljavaju online kupovinu