in

Klub žena IDS-a o moliteljima ‘Muževni budite’ – Zazivaju ograničavanje ženskih prava i ljubavnih odnosa

Foto IDS

Klub žena IDS-a osvrnuo se na sad već učestala okupljanja molitelja u sklopu projekta ‘Muževni budite’,  kojim se pokušava utjecati na način života naših sugrađana.

– Svima je jasno kako je ovo više od molitve. Ovo je proces utjecaja na ljude, nametanje obrasca ponašanja koji može postati mainstream i zagovaranje vrijednosti koje radikalni „molitelji“ smatraju da su „one prave“ a koji u konačnici zazivaju ograničavanje ženskih prava zagarantiranih hrvatskim zakonima i hrvatskim Ustavom.

IDS je liberalna stranka, koja vjeruje u slobodu vjeroispovijesti, slobodu govora i okupljanja, no Klub žena upozorava da ta prava nisu neograničena u javnom sekularnom prostoru i ona se protežu do granice dok se ne ugrožava prava nekog drugog.

– Mi danas svjedočimo situacijama u kojima molitelji, uglavnom muškarci, ukazuju i zagovaraju način života u kojem je žena sljedbenik, podređena, u konačnici zadužena za kućanske poslove i podilaženje svom muškarcu. Život u kojem žena smije obući samo „primjerenu odjeću“ i u kojem se ponaša „čedno“, a muškarac kao duhovni autoritet obitelji odlučuje što je primjereno i čedno, ne bismo nazvale zdravom zajednicom. Hrvatska je demokratsko društvo i svatko ima pravo govoriti što želi, dok god ne ugrožava prava drugoga. Zazivanje ukidanje prava žena na pobačaj i ograničavanja načina na koji se, primjerice žene oblače, je pokušaj zadiranja u prava polovice stanovništva i to se ne smije tolerirati. Hrvatska je sekularna država, koja mora štiti sve svoje građane, a ‘molitelji’ su opasni trend od kojeg se ogradila i Katolička crkva. Smatramo da u današnje vrijeme, na ovom stupnju razvoja čovjeka, sa tisućama godina iskustva međuljudskih odnosa, zaista zvuči nevjerojatno da netko misli da je vrjedniji od druge osobe, posebno u bračnim ili partnerskim odnosima“ poručila je Helga Možé, predsjednica Kluba žena IDS-a.

Rizik da retorika koja se nameće utječe na ljude, posebno mlade ljude je prevelik. U posljednjim desetljećima nasilje u vezama mladih prepoznato je kao važan društveni i javnozdravstveni problem ne samo u Hrvatskoj. Nasilje u vezama mladih kreće se u rasponu od verbalnog i psihičkog nasilja do ozbiljnijih oblika fizičkog i seksualnog nasilja.

A veliki broj slučaja fizičkog nasilja u Hrvatskoj koje rezultiraju teškim ozljedama i smrtnim ishodima govori o tome što neki muškarci misle o rodnoj ravnopravnosti. Nasilje uvijek kreće od toga da netko smatra da je bolji, vrjedniji i jači od drugog i da taj drugi „zaslužuje da ga se ozljedi, urazumi, da ga se nauči pameti“. 

– Molimo se i mi – za razum i zagovaranje obiteljskih zajednica u kojima će svaka osoba sudjelovati aktivno i jednakopravno, s puno ljubavi i razumijevanja za druge članove obitelji te prostora za samorealizaciju“, zaključila je Možé.

Klub žena IDS-a će u susret Valentinovu imati kampanju #tonijeljubav u sklopu koje će progovarati o tome što nije ljubav, kako bi osvijestili muškarce i žene svih generacija o vrijednosti jednakopravnih ljubavnih odnosa, priopćio je Ured za odnose s javnošću IDS-a.

                                                                                                                                   

POREČ: Privremena regulacija u Ulici Rajka Stipe

Osumnjičen za krađu drva u Petroviji