in

Lerotić: Državi je lako zaviriti u takuin Istrijana, ali za zdravstvo ne daju

Hitna pomoć - Foto Tanja Kocijančić - Ilustracija

U današnjem iznošenju stajališta u Saboru, zastupnik IDS-a Marin Lerotić govorio je o nedostatku timova Hitne medicinske pomoći u Istri.

Foto IDS – Marin Lerotić

Osvrnuo se na iznimno uspješnu turističku sezonu, kojoj su veliki obol dali građani Istre jer je Istarska županija i ove godine perjanica hrvatskog turizma te tom prilikom zahvalio svim djelatnicima na trudu i radu u sezoni i potom upitao zašto se onda država ponaša maćehinski prema Istri kada na red dođu pitanja – doslovno života i smrti.

-Postojeća Mreža hitne medicine u Istarskoj županiji utvrđena je još 2012. godine, i usprkos brojnim zahtjevima za povećanjem broja odobrenih timova, niti jedan zahtjev pristigao iz Istre nije odobren, a u  isto vrijeme, ukupan broj odobrenih timova u Hrvatskoj, odnosno u drugim županijama, povećan je za više od 100, naglasio je Lerotić.

Ističe kako su zbog nepostojanja sluha od strane Ministarstva zdravstva, Istarska županija, gradovi i općine, preuzeli odgovornost i sufinanciraju dodatne liječnike, medicinske sestre i tehničare u svim ispostavama Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, a posebno tijekom turističke sezone kada se i dodatni liječnici i medicinsko osoblje financira s dodatnih 1,5 milijuna kuna, što ukupno iznosi gotovo 6 milijuna kuna.

Napominje kako sve navedeno, nažalost, još uvijek nije dovoljno da hitna medicina u Istarskoj županiji postigne ciljane vrijednosti relevantnih indikatora kvalitete kao što su postotak uspješnih oživljavanja, vrijeme od zaprimanja poziva do dolaska na mjesto intervencije te vrijeme od nastanka stanja koje ugrožava život do dovoženja bolesnika u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu.

-Sa svim tim pokazateljima upoznato je i Ministarstvo zdravstva, a prisjetimo se i koliko smo samo puta upozoravali ministra i apelirali da se omogući liječenje hitnih pacijenata sjeverozapadne Istre u bolnici u Izoli, kazao je Lerotić i naglasio kako isto ne nailazi na sluh ministra, ni Ministarstva zdravstva.

Podsjetio je na postojanje sporazuma između Metkovića i Mostara gdje je uspostavljena prekogranična suradnja te upitao zašto se isto ne učini kada je riječ o stanovnicima sjeverozapadne Istre.

-Stoga se nameće logično pitanje, zašto se zakida građane Istre po pitanju zdravstvene skrbi? Vrijede li manje od građana iz ostatka države?  Kada dođe vrijeme da se zagrabi u takuin Istriana onda smo dobri, a kada treba posložiti sustav da funkcionira i da bude na razini, onda nema apsolutno nikakvog sluha, zaključio je zastupnik IDS-a.

Izvor IDS

SV. LOVREČ: Počinje tečaj fotografije – upisi u tijeku

policija

Alen Klabot ponovno imenovan načelnikom Policijske uprave istarske