in

Lerotić u Saboru prozvao Podravku: Prijeti li u Istri gašenje proizvodnje industrijske rajčice?

Lerotić pozvao Podravku na bolju komunikaciju s istarskim poljoprivrednicima!

ZAGREB – Tijekom današnjeg iznošenja stajališta klubova zastupnika u Hrvatskom saboru, zastupnik IDS-a Marin Lerotić osvrnuo se na problem u komunikaciji između istarskih poljoprivrednika koji proizvode industrijsku rajčicu i Podravke, kompanije koja je i dalje u vlasničkom smislu pod značajnom kontrolom države.

– Podravka je ključni otkupljivač istarske industrijske rajčice, a državi bi morao biti cilj jačanje, a ne propast poljoprivredne proizvodnje i malih OPG-ova. Ako se ovakva situacija nastavi prijeti nam gašenje OPG-ova i odumiranje još jednog dijela domaćeg poljoprivrednog sektora, upozorio je Lerotić. 

Podsjetio je da je Istarska županija prepoznala važnost razvoja domaće poljoprivrede tako da su pokrenuti brojni projekti unapređenja poljoprivredne infrastrukture, čime će se poljoprivredna proizvodnja u Istri podignuti na još višu razinu. Međutim, da bi sve to u konačnici imalo smisla mora postojati suradnja i komunikacija svih uključenih u lancu, pogotovo se to odnosi na suradnju proizvođača i otkupljivača. Ako te komunikacije i suradnje nema, u pitanje će biti dovedeni svi milijuni koje županija i država uz pomoć EU fondova ulažu u projekte navodnjavanja i ostale projekte.

Na kraju će od takve situacije po tko zna koji put jedinu korist imati oni koji se bave uvozom hrane, što je neprihvatljivo. Podravka treba biti jedan od motora razvoja hrvatske poljoprivrede i zato mora imati više sluha za male OPG-ove i proizvođače hrane. Jedino takav sinergijski pristup može dovesti do dugoročno održive poljoprivredne proizvodnje, i zato pozivam odgovorne ljude u Podravci da u jednoj otvorenoj i iskrenoj komunikaciji kažu istarskim poljoprivrednicima kakva je budućnost njihove suradnje. To je minimum koji naši poljoprivrednici zaslužuju, zaključio je Lerotić.

PAZIN/SV. LOVREČ: Odgođene projekcije u DRIVE IN kinu

Ovo su nove odluke Stožera