in

Nemet: Država gura glavu u pijesak kao da se bespravna gradnja ne događa!

U današnjem iznošenju stajališta Kluba zastupnika IDS-a, zastupnica Katarina Nemet osvrnula se na gorući problem bespravne gradnje te istaknula kako je stanje po tom pitanju svakog dana sve gore te kako informacije s terena govore da je situacija izmakla kontroli.

– Stvarnost je takva da se pojedinci doslovno ponašaju kao da se zakoni na njih ne odnose i bez ikakvog reda, dozvola i pravila odaberu gdje žele graditi i započinju gradnju, napomenula je Nemet.

Naglasila je kako je neshvatljivo da pritom državna vlast i dalje gura glavu u pijesak kao da se bespravna gradnja ne događa i kao da je legalizacijom bespravno sagrađenih objekata od prije nekoliko godina sve trajno riješeno.

– Takva kriva percepcija  neodgovornih pojedinaca, kao i prešutna tolerancija i zatvaranje očiju državnih vlasti pred ovim ogromnim problemom, doveli su do stanja koje imamo danas, a to je da bespravni graditelji ignoriraju zakone i propise, da im lokalna samouprava ne može ništa, a posljedica toga je da nam u državi, posebno u priobalnim dijelovima, vlada urbani kaos, istaknula je Nemet.

Podsjetila je da su upravo zato gradonačelnici svih deset istarskih gradova još u ožujku 2019. godine, donijeli Deklaraciju kojom su pozvali resorno ministarstvo da se kroz zakonske izmjene omogući ustrojavanje gradskih građevinskih inspekcijskih službi, kako bi upravo gradovi i općine, koji i jesu najbliže ovom problemu, mogli na vrijeme reagirati i zaštititi prirodnu, graditeljsku i kulturnu baštinu koja se bespravnom gradnjom nepovratno uništava.

– Nesporno je da se državni inspektorat nije pokazao efikasnim u sankcioniranju bespravne gradnje i jednostavno više nema razumnog opravdanja da država i dalje odbija gradovima prepustiti ove ovlasti, istaknula je zastupnica IDS-a.

U ime IDS-a predložila je da se izmjenama Zakona o komunalnom gospodarstvu prošire ovlasti komunalnih redara na način da mogu odmah, čim uoče bespravne građevinske radove, intervenirati i poduzeti potrebne mjere uz obvezno sankcioniranje odnosno izricanja visokih novčanih kaznio u korist državnog proračuna.

Dodala je kako je trenutna praksa pokazala da od prijave komunalnog redara građevinskoj inspekciji pa do izlaska na teren znaju proteći tjedna, pa i mjeseci, tako da bespravni objekt već bude završen i u funkciji.

– Činjenica je da stvari po tom pitanju ne funkcioniraju i da je stanje alarmantno, stoga se nadam da će Vlada i resorno ministarstvo shvatiti ozbiljnost situacije, prihvatiti naše prijedloge i pokazati da im je uistinu stalo do očuvanja prostora u priobalju, ali i da najavljena decentralizacija nije bila samo prigodno predizborno obećanje, priopćeno je iz Ureda IDS-a.

U pet istarskih gradova osigurana sredstva za 15 pomoćnika u nastavi

Istra u subotu – još 2 novozaražena, među kojima opet gost u porečkom hotelu